Anmeldelse Pædagogik

Seje drenge og superseje piger

Seje drenge og superseje piger

Fakta


Titel
Seje drenge og superseje piger

Forfatter
Ann-Elisabeth Knudsen

Pris
249 kroner

Sider
249 sider

Type
Bog

Forlag
Schønberg

Forfatteren, der er hjerneforsker og foredragsholder med mere, siger om sin bog, at den er hendes bidrag til debatten om, hvad neuropsykologien kan bruges til i praksis i læringssituationer.

Artiklen fortsætter under banneret

I bogen fortæller hun om de udviklinger, som hjernen gennemgår på de forskellige alderstrin, og om, hvorfor det er forkert for eksempel at stille rigide krav om koncentration til små seksårige drenge, når man nu ved, at myelinet (nerveisoleringen) ikke er på plads, og de derfor ikke kan sidde stille i mere end ti minutter med den samme kedelige opgave. Ligesom så meget andet i hjernen skal være udviklet, før man kan "tage ansvar for egen læring". Det er meget meget vigtig information for lærere og forældre, og bogens hjernekapitler er informationstætte, men forståelige.

På det pædagogiske område synes hun også, vi er for lidt åbne over for drenges og pigers forskellige udvikling. Kønsforskellene har betydning for udvikling og læring. Hun spørger: "Hvorfor er så mange drenge udsatte? Hvorfor får piger ikke altid brugt deres potentiale?" Og her spiller kønshormonernes indflydelse på hjernens udvikling som struktur en væsentlig rolle. Hun synes ikke, at vi vedblivende kan undlade at inddrage viden om hjernens modning og funktion, når vi skal kortlægge børns og unges udviklingspotentialer eller lægge pædagogiske læringsstrategier. Måske af angst for at behandle kønnene ulige tromler skolerne en tilsyneladende ligebehandling igennem i indskolingen, hvilket kun fører til, at drengene "dumper" med det samme og de næste ni år får skældud for ikke at være som piger. Vi skal i stedet lægge en pædagogisk strategi, der tager højde for pigers og drenges forskellige læringspotentiale ved eksempelvis at give kønsopdelt undervisning med jævne mellemrum.

Forfatteren er vant til at formidle, så ud over de mange vigtige informationer er bogen meget skæg, og eksemplerne går lige ind hos lærere og forældre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ