Unge liv på spil

Hiv/aids i Danmark og resten af verden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er meget få hiv-smittede i Danmark, og risikoen for smitte er meget lille, hvis man er heteroseksuel. For unge heteroseksuelle, der kun har sex med jævnaldrende, er risikoen nærmest lig nul", siger Jens Henriksen, som arbejder på AIDS-linien, om situationen i Danmark.

Men danske unge lever jo ikke i en isoleret verden. De møder unge fra andre steder og rejser selv ud til lande, hvor lokalsamfundet er ved at bryde sammen, fordi forældregenerationen er døende eller døde af aids. Hiv får forskellige konsekvenser, alt efter hvor i verden smitten rammer, og hvilke donorer der giver penge til oplysningen om sygdommen. De hårdt ramte steder, der er så heldige at få støtte fra protestantiske lande, fra Danida for eksempel, bliver ikke tvunget til at tabuisere unges sex, mens de stakkels stater, der er afhængige af pavens, George W. Bushs og islamiske lederes reaktionære donationer, er nødsaget til at prædike afholdenhed og nul sex før ægteskab. Imens dør millioner.

Dette er baggrunden for bogens mange og meget forskellige skæbner, der er fuldstændig afhængige af det omgivende samfunds støtte og fordomsfrie åbenhed. Ellers dør de.

Bogen er meget grundig i sine fortællinger om aids' oprindelse, om epidemiens historie og i sine forslag til, hvad politikere verden over kan og burde gøre.

Det er medrivende og letlæseligt, hvis der er tid til en så grundig gennemgang af en sygdom, den danske ungdom heldigvis har undgået, fordi Danmark valgte en helt anden strategi end den katolske/islamiske med tabuisering og fordømmelse.

Den samlede oplysningspakke omfatter også en dvd med fem film om unge skæbner rundt omkring i verden. I dvd-kassetten ligger en grundig og inspirerende lærervejledning.

Til materialet hører også websiden www.ungelivpaaspil.dk med fakta, cases, test, film, leksikon, dilemmaspil, kopiark med mere. Opdateret og meget inspirerende.

Powered by Labrador CMS