Kredsformanden er central

Kredsformanden kan være afgørende for, om skolelederne bliver i DLF

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Frederiksborg Amt er der mange skoleledere, der har meldt sig ud af Lærerforeningen, og Søren Hansen foreslog, at man følger Dansk Magisterforenings eksempel med en central afdeling, der sender en person ud som lederens tillidsrepræsentant i en konfliktsituation frem for at have kredsformanden som tillidsrepræsentant: 'Hende, man har i år, er måske okay, men hende, der kommer næste gang, er det måske ikke'.

Alexander Osmund, Gundsø, mente simpelthen, at man må 'banke' de kredsformænd på plads, som mener, at lederne ikke hører til i DLF, og agerer derefter.

Det kan lykkes

Bent Johansen, skoleleder i Albertslund, pegede på, at det godt kan lykkes lokalt, at lederne kan have en god plads i kredsen.

'Det viser sig jo, at de steder, hvor skolelederne ikke har følt sig dækket ind af kredsen, har mange meldt sig ud. Jeg kommer selv fra Albertslund, der har et ry som en rød kreds, men jeg har altid følt mig fair behandlet. Det må være en fremtidig opgave at få trænet visse af disse kredse', sagde han og fortalte, at ledernetværket i Albertslund simpelthen krævede en generalforsamlingsbeslutning, der kunne markere ledernetværket som en ligeværdig samarbejdspartner for kredsen. Den fik man uden protester, så ledernetværkets formand har fået frikøbstimer til sit arbejde.

I Odense holdt skolelederne sammen inden for Danmarks Lærerforening helt frem til september sidste år, da en udtalelse fra kredsformand Niels Munkholm fik en tredjedel af dem til at melde sig ud. Det fortalte Ebbe Damsbo, en af de Odense-skoleledere, der har valgt at blive i DLF, men han gjorde det også klart, at det er hans mål, at lederne skal frigøres helt fra lokalkredsene og have deres egen afdeling i Lærerforeningen. I Odense er det dog ikke kredsformanden som person, men hans politiske udmelding om, at han ikke ville tage til kongres og arbejde for, at lederne blev frigjort fra de lokale kredse, der fik den store flok ledere til at forlade fagforeningen.

'Det har jeg det selvfølgelig skidt med', siger Niels Munkholm, 'men jeg synes, de ledere har været for utålmodige'.

'Jeg har været tilhænger af, at man diskuterer skoleledernes placering, og jeg er da heller ikke sikker på, at den diskussion er afsluttet - men dermed være ikke sagt, at jeg ikke mener, de fremover skal være medlemmer af den lokale kreds'.

Den nyvalgte lederkredsformand Jens Færk tog meldingerne til sig og lovede, at kredsformændenes forhold til lederne i kredsen er en af de ting, den nye bestyrelse vil se på. Derimod ville han ikke tages til indtægt for, at en total løsrivelse fra lokalkredsen er et af bestyrelsens første mål, og samme melding kom fra flere andre bestyrelsesmedlemmer - forholdet til kredsene er noget, man skal kigge på, men en løsrivelse ligger ikke lige for.

'Den model kongressen har vedtaget er den bedste lige nu', sagde han.kara