Debat

Problemets kerne … måske

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Har vi helt glemt at diskutere, hvad den danske folkeskole egentlig skal være, og hvor den skal hen? Bertel Haarder har et mål med skolen og er godt i gang med at føre det ud i livet. Det er godt at have mål. Måske er det lige præcis et mål, som DLF mangler? Hvilke elever skal der egentlig komme ud af skolesystemet?

Med den nye formålsparagraf er »tilegnelse af kundskaber og færdigheder« blevet til »gives kundskaber og færdigheder«, og eleverne skal først og fremmest forberedes til videre uddannelse. Hermed gives der en anden vinkel på, hvad eleverne skal opnå ved at gennemgå en grundskoleuddannelse, og udfaldet bliver måske en helt anden type mennesker end i forhold til den gamle paragraf. Hvor har debatten om denne problemstilling været henne?

I forhold til den nye paragraf tilsidesættes Løgstrups ideal om »tilværelsesoplysning« og skabelsen af det hele menneske gennem et alsidigt skolesystem for at skabe det konkurrencedygtige menneske, som kan promovere dansk erhvervsliv udadtil. I den konkrete undervisning giver det et mere unuanceret fokus på »faget som fag« - ikke som en del af helheden. De alternative undervisningsmetoder tilsidesættes for at få plads til, »hvad eleverne skal kunne«. Grundtvig sagde vist engang noget med »Menneske først ...«.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det skal siges til regeringens forsvar, at den ikke bevidst på nogen måde har nedtonet de sociale elementer i folkeskolen. Den forsøger bare at skille de sociale elementer fra de faglige. Og det er måske her, at problemet ligger.