Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

En sjælden radioudsendelse

Ugen bragte alle tiders mest aflyttede radioudsendelse: Besøget hos kongefamilien på Amalienborg. Det var Skoleradioens udsendelse, men den blev vistnok aflyttet i endnu større omfang udenfor skolerne. I skolerne var aflytningen jo begrænset til de lokaler, der havde radioinstallation; men i mange små skoler hjalp man sig med lærerens radioapparat, og i de større stoppede man både 2 og 3 og 4 klasser ind i et enkelt lokale.

Udsendelsen blev et tiltalende vidnesbyrd om, at kongegerning kan forenes med sund, naturlig menneskelighed. Man glædede sig over kongens gennemnaturlige væremåde, imponeredes over dronningens helt korrekte dansk og man levede med i prinsessernes barnlige glæde, ikke mindst den umiddelbare frejdighed, der lyste ud af prinsesse Margrethes replikker, som på stedet vandt hende mange tilhængere for kvindelig arvefølge.

Folkeskolen nummer 3

januar 1949

For 25 år siden

Generaldirektørens rugbrød har samme pris, men lønmodtagerne skal ikke rammes ensidigt . . .

Mens vinteren strenges er det blevet rafletid. Lønmodtagernes dyrtidsportioner skal udbetales på en anden måde, siger regeringen. Expropriation eller ej: Vi er på dagsordenen.

Vover man sig ind på Christiansborg er alle mindre fattede end tilforn. Selv de skødebehængte betjente har andre miner. Det fløjter af lyde gennem folketingsbygningen. I udvalgsværelser, i korridorer, i Snapsting, overalt sidder rigets fremmeste kvinder og mænd og søger løsninger.

Mens Erhard Jacobsen stryger over gulvet for at hviske statsministeren noget i øret, har Glistrup endnu en kommentar. Han er utrættelig, denne Glistrup! For lidt siden ønskede han Statistisk Departement nedlagt. Det er dyre tider for os alle.

Folkeskolen nummer 2

januar 1974