Anmeldelse

Det store fantasyleksikon

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som fantasy-entusiast må man udbryde: "Hvilken fantastisk bog". Jeg ved, at jeg ville have slugt den fra ende til anden, hvis den havde eksisteret, da jeg gik i folkeskolen. Det er en fornøjelse, at genren nu har fået så meget anerkendelse, at et opslagsværk som dette skrives og fordanskes.

Der ligger mange, mange timers research bag bogen, som ikke bare giver en fjollet sludder for en sladder, men sobert og med forståelse for såvel fantasy-genre som mytologier, verdenslitteratur, myter og moderne filmfortælling gennemgår de mange fantastiske væsner, der er opstået og videreudviklet gennem tiden. Balancen er fint holdt mellem de historiske fakta om, hvordan væsnerne er opstået, og den legende fortællestil, som bibeholder illusionen om væsnernes eksistens. Og meget korte afsnit af forskellig karakter gør det muligt for læseren at labbe så stor en mængde information i sig, som man ønsker eller magter.

Bogen vil også være et fint opslagsværk for dansklærere, som ikke selv deler lidenskaben for fantasy-genren, men har behov for at give elevers boganmeldelser eller fristile en fair bedømmelse.

En ekstra bonus, som hæver bogen over den almindelige opslagsbog, er bibliografien, som findes under hvert væsen. Her kan man finde inspiration til bøger og film. Og den glimrende fordanskning har evnet at udvide med danske bidrag. Selvfølgelig kan man altid undre sig over udeladelser i bibliografien (hvor er for eksempel Bødker, Bøgh Andersen og Jürgensen?), men her har dansklæreren så mulighed for at udvide horisonterne.