Piratologi

Håndbog for piratjægere

Publiceret Senest opdateret
De ligger der formentlig endnu, skattene, for deres ejermænd - retmæssige er nok for meget sagt - har for længst dinglet færdig i Hans Majestæts Galge som straf for deres misgerninger. Og de var mange og alvorlige, for der var trods mange af de nyere fremstillinger af erhvervet ikke meget tuttenut over virkelighedens sørøvere.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indtil omkring midten af 1700-tallet var de europæiske magters overherredømme over de nyopdagede besiddelser en temmelig teoretisk påstand, og her var der frit slag for enhver, der kunne købe eller stjæle sig til et skib samt true sig til en besætning af individer, hvis liv næppe var i så høj kurs på landjorden, at de havde et reelt alternativ til et liv under Jolly Roger.

Bogen her prøver at finde en balance mellem det hyggeligt eventyrlige og den barske, blodige og uheroiske virkelighed. En fiktiv flådekaptajn forfølger en kvindelig pirat og hendes mandskab jorden rundt. Undervejs kommer han til at fortælle mangt og meget om piratkulturen og livet til søs i sejlskibenes storhedstid. Breve og små logbogsberetninger og stumper af primitive søkort med dragende krydser byder sig til på siderne, og en ordbog over sømandssprog og en lille håndbog i navigation gelejder læsere i "Pirates of the Caribbean"-alderen igennem med stigende forståelse af det fascinerende fænomen.

Bogen er skrøbelig som selve drømmen om hurtig og ufortjent rigdom og bør ideelt set af skolebibliotekaren svøbes i et omslag af tjæret lærred. Hvis det synes for omstændeligt, må man bare nøjes med at passe godt på den.