Læreren må stole på forvaltningen

De sociale myndigheder kan ikke give lærerne oplysninger uden forældrenes samtykke, siger en konsulent i København

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Som udgangspunkt har socialforvaltningen tavshedspligt. Forvaltningen må ikke videregive oplysninger, medmindre man har forældrenes samtykke. Det er lovbestemt. Det er ikke socialrådgiverens manglende vilje til at ville videregive oplysninger«, siger socialrådgiver og socialfaglig konsulent i mål- og rammekontoret for børnefamilier i Københavns Kommune Joan Nielsen og understreger, at forvaltningen har pligt til at sende en kvittering til underretteren, senest seks hverdage efter at underretningen er modtaget.

Joan Nielsen mener ikke, at tavshedspligten bør sætte en stopper for samarbejdet mellem lærere og socialforvaltning.

»Som sagsbehandler kan man få forældrenes tilladelse til at samarbejde med skolen, såfremt samarbejdet er relevant for at støtte barnet til at komme i en bedre udvikling, hvilket det ofte er, når barnet er i skolealderen. Socialforvaltningen har meget begrænsede muligheder for at videregive oplysninger til skolen, medmindre forældrene har givet deres tilladelse«.

Joan Nielsen oplyser, at lærerne har mulighed for at tale med forældrene om at deltage i et møde sammen med forældrene og forvaltningen.

Københavns Kommune er i øjeblikket ved at styrke indsatsen over for kommunens udsatte børn. Fra 1. august i år bliver ti socialrådgivere tilknyttet 25 udvalgte skoler i kommunen. Derudover udsender kommunen en overordnet handlevejledning til skoler og daginstitutioner.

»I handlevejledningen guides man i forløbet fra bekymringen for et barn frem til en eventuel underretning til forvaltningen. En af grundtankerne i vejledningen er, at man som skole og institution skal huske at tale med forældrene om bekymringen for barnet og meget gerne på et tidligt tidspunkt, inden problemerne når at udvikle sig«. |