Lydret stavning

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Staveraketten" er et evalueringsredskab, der bygger på følgende fem udviklingstrin: sproglig opmærksomhed, lydret stavning, lydfølgeregler, morfemer og beherskelse. Materialet kan bruges fra 1.-6. klasse samt i specialundervisningen.

Til trin tre og fire er der tidligere udviklet øvehæfter. Nu følger et øvehæfte til staveudviklingstrin 2, den lydrette stavning.

Øvehæftet består af opgaver, der går på skelnen af konsonanter i forlyd og udlyd, gengivelse og placering af vokaler samt skrivning af lydrette ord.

Elevhæftet er illustreret med fotografier og tegninger i farver. I hæftet er der fire "prøv dig selv"-sider", hvor eleven kan prøve, om hun mestrer opgaverne. Yderligere "prøv dig selv"-sider kan gratis hentes fra forlagets hjemmeside.

Facitlisten indeholder en oversigt over Staverakettens udviklingstrin og facitliste til opgaverne. Da opgaverne er meget lette, er den nok ikke nødvendig for læreren, men hvis elever skal kontrollere sig selv, kan det være en god ide at have den. "Prøv dig selv"-opgaverne bør i alle tilfælde rettes af læreren.

Opgaverne er enkle og systematiske. Materialet anbefales til elever i indskolingen og til specialundervisning.