Historier for børn

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ni små historier for børn af den russiske forfatter Tolstoj. I forordet fortælles om Tolstoj og hans forfatterskab. Tolstojs korte historier for børn kaldte han dels sande fortællinger, dels fabler og dels eventyr. I denne bog præsenteres alle genrerne.

Nogle af eventyrene er gendigtede folkeeventyr og ligner som sådan nogle af vore egne, mens de sande historier mere er sagnfortællinger, for eksempel om en kinesisk kejserinde.

Et af eventyrene er særlig interessant. Det handler om en mand, der af zaren bliver sat på umulige opgaver, i håb om at manden ikke kan løse dem og derfor kan henrettes, så zaren kan få fat i mandens kone. Historien kunne ikke trykkes i Rusland uden først at komme igennem censurens mølle. Problemet var, at eventyret stillede zaren i et tåbeligt lys og udstillede dennes magtesløshed ved at lade hæren gå i opløsning. Og uden sine soldater er zaren intet.

Bogen er i stort format, har stift bind og er trykt med store typer. Såvel emne som format gør den velegnet til oplæsningsbog i de yngste klasser, men eventyr kan jo læses og nydes på alle alderstrin.

Store farverige illustrationer, der, selvom stregen er moderne, fastholder et lidt gammeldags indtryk - der var engang.