Sort elfenben

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg-fortælleren er en norsk ung mand, der er vokset op i velfærdsstaten Norge. Måske nok på skyggesiden af samfundet, men den er dog milevidt fra den verden, han lærer at kende i løbet af fortællingen. Fortællerens ven Sam er en ung fyr fra Liberia uden fortid og familie og den bedste ven, fortælleren nogensinde har haft, selvom han nok aner, at der er mørke sider, som Sam ikke fortæller meget om. Sam møder tilfældigt en landsmand, der fortæller, at Sams mor - mod forventning - er i live i Liberias naboland, Elfenbenskysten. De to venner drager hovedkulds af sted for at finde hende efter at have røvet penge til turen.

Der er borgerkrig i begge lande, hvor "et liv er mindre værd end en cola" og "børn lærer at dræbe i stedet for at cykle", og fortælleren er helt uforberedt på det, han møder. En konflikt, han ikke forstår, i en virkelighed et sted i verden, han endnu mindre forstår. Det er forfærdelige og barske ting, de kommer ud for, og læseren oplever, hvad krig gør mennesker til - mest forfærdeligt, når børn gøres til dræbermaskiner. Mørket bliver tættere og tættere omkring de to venner, og de nærmer sig langsomt og sikkert det punkt, hvor ingen vej fører tilbage. Men fortælleren modnes; lærer sig selv at kende, forstår, hvad kærlighed og venskab er værd, og bliver parat til at tage livet i favn, kun for at opdage at den viden kommer for sent.

Spændende, barsk og lærerig læsning for de 14-17-årige. Bogen er oversat fra norsk.