Debat

Skolestyrelsen og it-svigt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 9. maj oplevede 9.-klasse-elever med de digitale prøver i biologi en helt igennem utilfredsstillende situation. Skolestyrelsen besluttede derfor at aflyse prøverne i geografi for ikke at risikere at udsætte elever og lærere for en ny dårlig oplevelse.

I debatten om it-nedbruddet er det blevet fremført, at det var et resultat af de mange ændringer på folkeskoleområdet. Intet kunne være mere forkert. De digitale afgangsprøver blev gennemført allerede sidste år - helt uden problemer.

Men de nye prøveformer har medført mange spørgsmål. Vi er blevet bestormet af henvendelser på både telefon og mail, og på trods af at vores medarbejdere har arbejdet i døgndrift for at hjælpe, har vi desværre ikke kunnet yde den service, vi gerne vil give. I Skolestyrelsen vil vi forbedre vores kommunikation med skolerne. Når så mange har spørgsmål, må vi nødvendigvis se på, om vi kan informere klarere. Men samarbejdsviljen på skolerne har været fænomenalt god. Og bortset fra det beklagelige kiks ved naturfagsprøverne er vi faktisk kommet pænt i mål. For eksempel har landets elever været til helt nye prøver i kristendomskundskab, samfundsfag og historie uden problemer.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

It-svigtet betyder, at cirka 34.000 elever i stedet var til papirprøve den 22. maj. Der er en ekstra prøvedag 20. august, som kan vælges af de elever, som var oppe i både skriftlig fransk og biologi/geografi den 22. maj. Det drejer sig om 8-900 elever. Undervisningsministeriet har samtidig givet en generel dispensation, som betyder, at eleverne kan optages på de gymnasiale uddannelser uden denne prøve.

Vores it-leverandør, Cowi, har påtaget sig ansvaret for sammenbruddet og har i en redegørelse medgivet, at aftalte kvalitetssikringsprocedurer ikke blev overholdt. Skolestyrelsen har nu skærpet kravene til Cowi's procedurer. Herudover får svigtet selvsagt økonomiske konsekvenser for konsortiet.

Cowi står også bag de nye nationale test, der gik i gang 1. maj. Det er vistnok første gang i verden, man har nationale diagnostiske test. Det er næsten uundgåe­ligt med visse tekniske indkøringsproblemer. Det har været en stor udfordring at beregne testresultaterne, så lærerne kan få dem i en brugbar form - Cowi har forsikret, at de er på vej. Vi modtager gerne kommentarer på mail-adressen risogros@skolestyrelsen.dk

Vi har også medarbejdere ude på skoler for at få vores egne indtryk af testene. Nu skal de evalueres, og evalueringen bliver lagt frem til efteråret på en konference, så kommende versioner kan blive endnu bedre.

Powered by Labrador CMS