Darwins Nightmare / Fremskridt på afveje 1-8

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ingen tvivl om, at den største fare for os mennesker i virkeligheden er os selv. Efter at have set begge disse film står det lysende klart - det handler om penge og uvidenhed. Overordnet kan man vel sige, at disse to film beskriver noget af det samme, nemlig de miljømæssige omkostninger ved centrale menneskeskabte såkaldte fremskridt.

I "Darwins Nightmare" beskrives, hvor galt det kan gå, når man blander sig i naturens orden og indfører en ny fiskeart i Victoriasøen i Afrika - en rovfiskeart, der har spoleret den naturlige variation af fisk i søen. Det beskrives ganske levende, og man kan ikke undgå at blive berørt over den nød og elendighed, der vises for åben skærm, og som alt sammen skyldes nilaborrens udsættelse tilbage i 50'erne. Filmen er af og til lidt langtrukken, og man skal derfor nok være meget opmærksom på, hvordan den bruges. Men den er da bestemt værd at drage med i undervisningen - herunder også i samfundsfag, hvor den også vil have stor relevans.

Den anden film består i virkeligheden af otte kortere film hver omhandlende sit emne lige fra blybenzin over cigaretter til antibiotika. Filmene er hver især ganske gode og informative, ligesom der også fortælles på dansk, hvilket gør dem noget lettere at gå til end den tidligere beskrevne film. Disse skal nok rundt om på skolerne give anledning til nogle gode debatter om blandt andet forbrug og konsekvenser for både mennesker og naturen.