Sødt uden sukker

- en bog om sødemidler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sødt uden sukker" handler om, hvordan man kan holde den slanke linje, selvom man spiser sødt. Grundholdningen er, at man, for at holde den slanke linje, ikke skal indtage mere energi, end man forbrænder. Løsningen ifølge "Sødt uden sukker" er at begrænse energiindtaget ved at udskifte sukker med kunstige sødemidler.

Forfatterne forholder sig til problematikken omkring de mange light-produkter og ser på fordele og ulemper ved naturlige energigivende sødemidler og ved kunstige ikke energigivende sødemidler. Dette gør de enkelt, fagligt og velfunderet.

"Sødt uden sukker" indeholder mange opskrifter til den søde tand - uden sukker og uden ret meget fedt. Kan man vænne sig til den anderledes smag, kunstige sødemidler giver, samt den til tider anderledes konsistens, er der energi at spare. Opskrifterne indeholder i gennemsnit 25 procent mindre energi sammenlignet med samme opskrift med sukker. Man kan altså spise en hel spandauer sødet med kunstigt sødemiddel til "energiprisen" af ¾ spandauer sødet med sukker - måske et spørgsmål om kvantitet kontra kvalitet.

Ønsker man at holde den slanke linje uden at undvære sødt, er der med "Sødt uden sukker" mulighed for at lave nogle lidt mindre energirige sødesager med kunstige sødemidler. Falder de ikke i smag, kan man nøjes med at spise halvdelen af det sukkerholdige søde, man normalt gør, og i princippet holde den slanke linje på den måde.