Når isen smelter

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor kommer en 16-årig dreng ikke hjem fra sit første stævnemøde? Hvor er han blevet af, og hvad er der gået galt? Det er de spørgsmål, en finsk familie må stille sig, da Mikko ikke kommer hjem som aftalt. Svaret findes i "Når isen smelter" af Marja-Leena Tiainen, som også er forfatter til det meget brugte hovedværk "Exit Michael".

"Når isen smelter" handler om en families store sorg, da det går op for dem, at deres 16-årige søn og bror er forsvundet for stedse. Handlingen udspiller sig i det centrale Finland, hvor vinteren begynder tidligt og er hundekold. Hele vinteren går familien og venter på tø, for tøvejret kan måske også løsne det iskolde greb, der er i deres hjerter - håbet er nemlig at finde Mikko, når isen smelter.

Det er Mikkos søster Hanna, der bærer synsvinklen gennem hele romanen, og det gør den ekstra interessant for målgruppen, som er læsere fra 14-års-alderen - voksne kan også have meget glæde af at læse bogen.

Selvom romanen har sorgen og bearbejdningen af den i centrum, ender den alligevel med en form for lettelse og en spirende glæde over livet, som trods alt går videre. Hanna forelsker sig nemlig i en helt særlig fyr, som har det overskud, der skal til for at hjælpe hende gennem noget af sorgen.

Romanen er alvorlig og alligevel så varm, at den på allerbedste vis kan anbefales som hovedværkslæsning for eleverne i 7.-10. klasse. "Når isen smelter" er i besiddelse af denne særlige litterære kvalitet, som gør, at den kan bære i en undervisningssammenhæng, og det er langtfra alle romaner, der kan få det kvalitetsstempel.