Et liv i kaos

Om voksne med ADHD

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vigtigt, at der nu sættes fokus på voksne med ADHD (Damp), og efter Keld Klüvers dokumentarfilm "Et liv i kaos" fra 2003 er der kommet øget fokus på, at børn med ADHD også bliver voksne. Diagnosen forsvinder ikke, "bare" fordi man er blevet større, nærmere tværtimod, for voksne med ADHD er en kompliceret affære, og det er meget forskelligt, hvad de har af livsmuligheder. Uanset om man har en behandlingskrævende lidelse eller ej, så har alle med diagnosen ADHD et liv i kaos.

Bogen belyser tilstandens mange aspekter i voksenlivet: Fra det kliniske udtryk og prognosen, de neuropsykologiske aspekter og behandlingsplanlægningen til den voksnes møde med behandlingssystemet, med de sociale myndigheder og med Kriminalforsorgen. Det kan være svært på denne korte plads at fremhæve noget frem for noget andet, men jeg må indrømme, at jeg virkelig lærte noget om et emne, som jeg ikke tidligere har vidst så meget om. Så jeg vil blot nævne, at der er masser af nyttig information til alle, der har emnet ADHD inde på livet - enten professionelt eller som pårørende. For vi skal som lærere også være opmærksomme på fremtidsperspektiverne for de børn, vi har, og tænke på at give dem nogle redskaber, så de kan hjælpe sig selv til en så god voksentilværelse som muligt. I et citat i bogen fortæller en ægtefælle til en voksen med ADHD, hvor besværligt livet for en pårørende kan være, når alting roder og flyder. Det er den første dansksprogede bog om emnet, som bestemt fortjener mange læsere.