Når det syge hersker

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg græd, og jeg rystede mig igennem denne dvd. Det er virkelig skrap kost, og det skal det være, for før vi indser, at det er barske sager at vokse op i dysfunktionelle familier, kan vi ikke indse, at vi som lærere må gøre noget. Og der er mange flere børn og unge, der lever i familier præget af angst, vold, alkohol og psykisk syge forældre, end vi går og forestiller os. De har altid været der, men det er noget absolut nyt, at man på de psykiatriske sygehuse er begyndt at spørge patienterne, om de har børn. For børnene lever ofte et "glemt" liv, fordi alt for få i systemet er opmærksomme på børnenes behov. Dvd'en bryder tavsheden og sætter fokus på, hvordan man hjælper børnene. Et alvorligt emne, som vi bør tage op som fælles emne til en pædagogisk dag.

Dvd'en indeholder novellefilmen "Solen er så rød" og interview med Kim Leona Rasmussen og Jens Arentzen. Begge har haft en opvækst præget af alkohol og psykisk syge forældre. Med dvd'en følger pjecen "Fra magtesløshed til handling", hvor fagfolk fortæller om, hvordan man konkret kan hjælpe og støtte børn af psykisk syge forældre.

Dvd'en henvender sig til professionelle, der har kontakt med familierne og de psykisk syge forældre - ikke mindst skolelærere, pæda­gog­er og andre, som er i daglig kontakt med de berørte børn. Vi skal ud af berørings­angsten, og vi skal turde se på børnene, og vi skal kommentere, hvad vi ser, som vi ser det. For vi beskytter eller trøster ikke børnene ved at rose dem og ved at sige, at de er dygtige, og de klarer sig godt. Vi hjælper dem kun, hvis vi fortæller dem, at det, de oplever, ikke er normalt.