Anmeldelse

Integration af børn i alderen 0-16 år

- idékatalog for professionelle

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan tackler vi mødre, der tvangsfodrer deres småbørn? Eller forældre, der rusker deres grædende babyer? Eller dem, hvis børn ikke må komme til fødselsdag?

Udgangspunktet for Dansk Kvindesamfunds idékatalog "Integration af børn i alderen 0-16 år" er kommunikationen om og løsningen af de svære problemstillinger, som fagfolk af og til støder på i samarbejdet med tosprogede familier med en helt anden opfattelse af opdragelse og familiemønstre end den danske.

Det rent problemfokuserende hæfte er skrevet af tolk og integrationskonsulent Esma Birdi på baggrund af hendes egne erfaringer, og hun understreger da også, at det på ingen måde er en teoretisk eller pædagogisk lærebog. Derfor virker det også pudsigt, at den første tredjedel af hæftet alligevel bruges på - i øvrigt udmærket - basisinformation om kulturforskelle og deres konsekvenser.

Resten af hæftet er inddelt i (meget) små kapitler henvendt til henholdsvis sundhedsplejersker, pædagoger, folkeskolelærere og "andre relevante faggrupper". Konkrete eksempler på svære situationer fra dagligdagen følges konsekvent af baggrundsforståelse og forslag til problemløsning.

Ideen om en løsningsorienteret vejledning med konkrete værktøjer er fortrinlig. Anvendeligheden havde dog været endnu større med ét hæfte til hver faggruppe. Så havde der været plads til at kunne tilføje og udfolde problematikkerne til noget mere end en pixiudgave af relevant viden, som kun kan bibringe nyt til fagpersoner helt uden erfaring inden for området.