Anmeldelse

Storm over Europa

Islam - fred eller trussel?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er islam og muslimer en trussel mod Danmark og Europa? Hvad er det egentlig, der trues og af hvad? Som Kai Sørlander skriver i en artikel i denne bog, kan man kort sagt blive temmelig usikker.

Forfatterne til bogens artikler mener, at islam og muslimerne er en trussel. Kai Sørlander peger dog også på, at nogle toneangivende muslimer, både i og uden for Danmark, arbejder aktivt for en forståelse af islam på et demokratisk grundlag. Kåre Bluitgen viser i sit bidrag, at profeten Muhammed ville måbe over for de fanatiske og fundamentalistiske muslimer, der tror, at koranen skal efterleves ord for ord.

I et par andre artikler argumenteres bastant for, at islam udgør en trussel. For eksempel skriver Tabita Wulff: "Sover vi i timen, vil en brutal og ekspansiv ørkenreligion ødelægge vores civilisation" og anfører en mængde tal for, at det er ved at ske. Anderledes reflekterende lægger Thue Kjærhus op til en undersøgelse af både islamismen og det moderne nihilistiske samfund ved brug af blandt andre Hannah Arendts tanker og analyser. Dér kan der måske findes et svar på, hvorfor ellers veltilpassede unge pludselig bliver terrorister.

Samlet er bogens budskab, at islam er en trussel mod Europa og europæiske værdier. Truslen er ikke blot uden for Europa og på vej, men er allerede til stede med parallelsamfund, kvindeundertrykkelse, kriminalitet, sharia-krav frem for demokrati, en åbning over for Tyrkiet i EU med videre.

Jeg forstår godt alle argumenterne og betvivler ikke beviserne, tallene, oplevelserne. Billedet af Europa i dag er påvirket af islam og de muslimske borgere, og det vil det blive i endnu højere grad i fremtiden. Er det godt eller skidt? Bogens forfattere siger skidt, jeg er fortsat usikker. Jeg tror stadig på, at vi kan få noget godt ud af det, blandt andet ved at holde god skole på demokratisk grundlag for kommende verdensborgere.