Sprogproblemer kan ses i ble-alderen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

18 måneder gamle babyers kommunikation, både deres første ord og deres forståelse af andres sprog og af situationer, er en indikation af, om de vil få sproglige problemer sidenhen. Det viser et svensk studie, hvor forældre og logopædistuderende iagttog og bedømte de halvandet år gamle børns sproglige formåen. Sammenhængen med, hvordan de klarede en sprogtest tre år senere, viste sig at være statistisk signifikant. Det gjaldt dog kun de logopædistuderendes bedømmelse, ikke forældrenes.

I den samme ph.d.-afhandling har Barbro Bruce også studeret ADHD-ramte børn og unges sprog. De har store problemer med at bruge sproget, det vil sige lytte, forstå og samtale på en måde, der er tilpasset samtalepartneren. De har ikke særlige problemer med fonologien eller grammatikken, men flere læse- og skriveproblemer end normalt.

En sammenfatning af afhandlingen kan læses på www.skolporten.com/fou