Anmeldelse Billedkunst
0   298

Graffiti som engagement

Fakta<p>Forfatter: Mariane Hedegaard</p><br /><p>249 kroner</p><br /><p>Forlag: Forlaget Klim</p>

"Graffiti kan være en individuel frihedsudfoldelse", skriver Mariane Hedegaard på bagsiden af sin seneste bog. Hun stiller sig spørgsmålene: "Hvorfor maler de unge graffiti, hvem maler de for, og hvordan ser de selv på graffitien?" Hedegaard vælger at svare ud fra flere kriterier, hvilket gør bogen seriøs og dybtgående. Men det største fokus er på en sociologisk forklaringsmodel. Det havde måske gjort bogen mere interessant, hvis hun havde belyst graffitien gennem sit eget forskningsfelt - psykologien.

Artiklen fortsætter under banneret

Det visuelle materiale i bogen er varieret og fængende. Der er alt fra pieces til masterpieces, fra tags til street-art. Med bogen bliver de farverige og forgængelige udtryk fra byrummet fastholdt, og det er en fornøjelse at studere dem over tid.

Hedegaards akademiske baggrund kommer tydeligt til udtryk i bogen, selvom bogen er udsprunget af en personlig interesse. Sproget er formelt. De interviewede citeres eksakt, og citaterne er trukket fri af teksten og fremstår ikke som en integreret del. Hedegaard kommenterer efterfølgende på citaterne og konkluderer ud fra dem. Det er ærgerligt med den stil, for der opstår en konflikt mellem Hedegaards form og indhold. Graffitiens æstetiske, hurtige og regelbrydende karakter står i skarp kontrast til hendes akademiske, regelbundne skrivestil. Hendes bog bliver tung læsning. Ikke mange folkeskoleelever vil komme gennem første side. Men bogen kan være god inspiration til læreren, som vil udvide sit kendskab til et felt, som interesserer og forfører mange børn og unge. Med bogen er læreren afgjort klædt mere farverigt på til med en flertydighed at nærme sig graffitiens hemmeligheder.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.576 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.272 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.397 andre er allerede tilmeldt