Anmeldelse

Måske-Herluf

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er en oplæsningsbog for de syv-tiårige. Den handler om nisser og tidsrejser. Det er ikke en julebog, men den er inspireret af den gamle folketro på gårdnisser og andre underjordiske.

Pigen Marta finder en nisse i en affaldscontainer i sin kælder. Nissen lider af hukommelsestab. Han kan ikke huske sit navn, eller hvor han kommer fra, så Marta beslutter at hjælpe ham. Hun får hjælp af en gammel kvinde, der giver hende en hvid knap, ved hjælp af hvilken de kan rejse tilbage i tiden. Nissen skal finde ud af, om han er en skibs-, skov-, kirke- eller gårdnisse, så de lander på de nævnte lokaliteter nogle århundreder tilbage. Undervejs træffer Marta sine tiptipoldeforældre. Efter mange genvordigheder finder de gården, hvor Herluf Hjulben, som nissen kaldes, hører til, og Marta rejser hjem.

Den noget lange rejse kvikkes op med sproglige underfundigheder fra Måske-Herlufs fantasirige ordforråd. Også den gamle nisses møde med nutidens moderne verden giver anledning til fornøjelige episoder. Lidt mere foruroligende er Martas møde med fortiden og sine forfædre, der ikke er ubetinget glade for at træffe hende.

Illustrationerne er i sort-hvid, og de passer godt til historien.

Bogen er velegnet til oplæsning i 1.-4. klasse. Det er kun de gode læsere i 3. og 4. klasse, der vil kunne læse den på egen hånd. Bogen vil også kunne indgå i et emne om folketro i gamle dage.

Powered by Labrador CMS