Anmeldelse Skønlitteratur
0   198

Måske-Herluf

Fakta<p>Forfatter: Niels Lund</p><br /><p>Illustrator: Pia Thaulov</p><br /><p>229,50 kroner, 161 sider</p><br /><p>Forlag: Carlsen</p>

Her er en oplæsningsbog for de syv-tiårige. Den handler om nisser og tidsrejser. Det er ikke en julebog, men den er inspireret af den gamle folketro på gårdnisser og andre underjordiske.

Artiklen fortsætter under banneret

Pigen Marta finder en nisse i en affaldscontainer i sin kælder. Nissen lider af hukommelsestab. Han kan ikke huske sit navn, eller hvor han kommer fra, så Marta beslutter at hjælpe ham. Hun får hjælp af en gammel kvinde, der giver hende en hvid knap, ved hjælp af hvilken de kan rejse tilbage i tiden. Nissen skal finde ud af, om han er en skibs-, skov-, kirke- eller gårdnisse, så de lander på de nævnte lokaliteter nogle århundreder tilbage. Undervejs træffer Marta sine tiptipoldeforældre. Efter mange genvordigheder finder de gården, hvor Herluf Hjulben, som nissen kaldes, hører til, og Marta rejser hjem.

Den noget lange rejse kvikkes op med sproglige underfundigheder fra Måske-Herlufs fantasirige ordforråd. Også den gamle nisses møde med nutidens moderne verden giver anledning til fornøjelige episoder. Lidt mere foruroligende er Martas møde med fortiden og sine forfædre, der ikke er ubetinget glade for at træffe hende.

Illustrationerne er i sort-hvid, og de passer godt til historien.

Bogen er velegnet til oplæsning i 1.-4. klasse. Det er kun de gode læsere i 3. og 4. klasse, der vil kunne læse den på egen hånd. Bogen vil også kunne indgå i et emne om folketro i gamle dage.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.501 andre er allerede tilmeldt