Anmeldelse Dansk
0   152

Hvad er så danskhed?

11 essays om danskhed i sprog, litteratur og medier

Fakta<p>198 kroner, 199 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Hovedland</p>

"Kongen er et smukt dyr. Kun skade, at han ikke kan tale!" Ordene tillægges pave Sixtus IV som kommentar til Christian I, der var i audiens.

Artiklen fortsætter under banneret

Den gode Sixtus var tilsyneladende ikke benovet over, at nogen var god til dansk. For ham betød "tale" perfekt latin.

Det er Hanne Ruus, der her i antologien fortæller historien i forbindelse med en gennemgang af, hvordan det danske sprog i øvrigt vandt terræn på bekostning af latinen fra middelalderen og fremefter.

Redaktørerne har haft bud efter kyndige folk til at indkredse, hvad vi - eller i hvert fald nogle - mener hører danskheden til. Ikke overraskende sætter mange af bidragyderne spørgsmålstegn ved, hvorvidt den udbredte opfattelse af danskhed i renkultur findes. De mener ikke, at opgaven blot består i at indkredse den og få den beskrevet, så vi kan få en kanoniseret eksempelsamling som ledetråd for vore danske liv.

I form spænder artiklerne fra Erik A. Nielsens punktvise opstilling af problemstillinger som for eksempel: "Er det overhovedet muligt at bruge udtryk som det danske og danskhed, uden at en masse lærde mennesker straks sidder uroligt i sædet og leder efter andre ord, som de føler mindre belastende? Ord, som ikke truer med at lamslå deres tankekraft?" til Torben Fledelius Knaps historieskrivning over debatten om relevansen af Danmarks Radios transmission af Københavns rådhusklokker hver dag på slaget 12. Live.

Palle Schantz Lauridsen viser med sin analyse af danske tv-serier gennem 40 år, hvordan vi flokkes omkring kassen, hver gang den viser dansk dramatik. Ikke nødvendigvis fordi skuespil og plot er formidabelt, men fordi vi alle sammen gerne vil deltage i en succes.

Fortrinlig bog til eftertanke og debat og til at give perspektiv, når der skal undervises i og på dansk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.206 andre er allerede tilmeldt