Bente Dalby Johannesen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Logopæd Bente Dalby Johannesen er 46 år og bor i Gladsaxe.

Uddannelse: Læreruddannet fra Blaagaard i 1985, videreuddannet i logopædi og neurologi på Danmarks Pædagogiske Universitet med eksamen i 1997.

Arbejdsplads: Tale- og Høreinstituttets afdeling i Virum.

Familie: Bor alene, har en kæreste.

Bente Dalby vidste, allerede da hun begyndte på seminariet, at hun ville noget andet end folkeskolen. I 1988 fik hun job på Tale- og Høreinstituttet med undervisning af småbørn med tale- og sprogproblemer. De senere år har hun specialiseret sig i taleundervisning til tre forskellige grupper af voksne. De laryngektomerede, det vil sige mennesker, der har fået bortopereret hele struben på grund af kræft. De mundhuleopererede, det vil sige mennesker, der har fået bortopereret dele af tunge, gane eller læbe. Samt parkinson-patienter, hvis sygdom påvirker stemmen.

Mit arbejde lige nu:

Det, der fylder mest lige nu, er, hvordan vi dog skal få formidlet til kommunerne, at vi kan hjælpe de her meget syge mennesker.

Mit arbejde om fem år:

Nu har jeg lige læst, at Middelfart vil nedlægge en specialskole som følge af kommunalreformen. Men ingen tvivl om, at jeg helst vil blive ved med det, jeg gør.

Efteruddannelse:

Jeg var på studietur til Island sidste år, hvor de arbejder med Lee Silverman Voice Treatment-programmet for parkinson-patienter.

Ting, som er vigtige for mig:

1. En tidligere patient, den nu afdøde kunstner Lars Åkirke, har malet det her til mig. Han syntes, det var mine farver, og han har helt ret - jeg elsker orange!

2. Jeg har været med i Gladsaxe Folkekor siden starten i januar 1986, og vi synger kor på de professionelle teaterforestillinger på skift, så vi er på tre aftener om ugen. Den her maske havde jeg på i »Odysseen«.

3. Røgpusteren er uundværlig, når jeg passer de fire bistader, min mor og jeg har stående i hendes have.

4. Det her rør er uundværligt, når jeg skal forklare patienter og pårørende om den ventil, man trækker vejret igennem efter en laryngektomi.

5. Jeg har taget dette billede af en af mine patienter. Luftrøret er ført ud gennem hullet i halsen, stoma. Der sidder en ventil mellem spiserør og luftrør, og med en finger eller et særligt plaster skal patienten dække hullet for at få udåndingsluften op gennem munden og dermed kunne tale. Det tager tre-fire måneder at lære den nye måde at tale på, og man får en lidt mørk stemme.

6. Den bedste bog, jeg har læst, er »Under slangehimlen« af Jesper Nielsen om mayaernes kultur. Jeg er meget optaget af mayaerne og det, de formåede for 2.500 år siden - deres kalender var faktisk mere korrekt end den, vi har i dag! Jeg har rejst tre gange i maya-områderne i Mexico, Guatemala og Honduras.

7. Min chaiselong, som jeg har arvet fra min mormor, betyder meget for mig, og jeg elsker at sidde i den med en stærk kop kaffe og et stykke god, mørk chokolade.

8. Patienterne instrueres i at rense ventilen for birkes og andet, der kan sætte sig fast.

Powered by Labrador CMS