Radikale: KVIS-netværk for de særligt begavede børn

Inspireret af Undervisningsministeriet KVIS-netværk for specialundervisning, foreslår de radikale i dag et tilsvarende program, der kan støtte lærere i undervisning af børn med særlige talenter eller forudsætninger, gifted children.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen er for alle børn, og det er både ambitionen og et krav i folkeskoleloven, at lærerne giver en differentieret undervisning, der passer til elevernes faglige standpunkt og personlige udvikling.

"Det er en stor og vanskelig opgave, som folkeskolens lærere skal mestre, f.eks. i en klasse med 28 elever", mener de tre radikale forslagsstillere Margrethe Vestager, Marianne Jelved og Charlotte Fischer.

"Børn med særlige talenter eller forudsætninger er kendetegnet ved at være særdeles hurtige til at tilegne sig undervisningen og bearbejde informationer, oftest er de fagligt forud for deres klassekammerater. Imidlertid er det vigtigt, at disse børn får den målrettede faglige udfordring, som er nødvendig for at fastholde dels deres faglige niveau, dels deres engagement og interesse for skolearbejdet". Foreningen Gifted Children, der er udsprunget af Mensa, definerer børn med særlige talenter eller forudsætninger som børn med intelligens i den øverste fem-procents-fraktil for deres aldersklasse.

Med henvisning til KVIS-programmet, som både rummer et eletronisk netværk og et netværk af regionale konsulenter, foreslår de radikale, at lærerne får opbakning til at arbejdet med at give disse børn de rette udfordringer i skolen i form af et videnscenter og et elektronisk netværk. Desuden foreslår de et slags 'fagligt Arto', altså et mødested på nettet for de særligt talentfulde børn. Partiet anslår prisen til cirka 5 millioner kroner om året til konsulentløn, undervisningsmaterialer og webredaktion.