Anmeldelse

Mænd er fra Marstal

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jesper Wung-Sungs nye novellesamling bærer genrebetegnelsen "noveller for alle", men hvis det ikke var for det undervisningsmateriale, man kan finde på hans hjemmeside (http://hjem.get2net.dk/JWS/Maend%20er%20fra%20Marstal.htm), ville jeg ikke have genkendt den som en ungdomsbog. Temaerne er svære og spænder fra depression over svær skyldfølelse til demens, og de fleste af novellerne er fortalt fra et voksent menneskes synsvinkel i et temmelig vanskeligt sprog.

Som de lettest tilgængelige tekster vil jeg fremhæve "Ribe C7G", "Force Majeure" og "Kødet", men hvis man er en modig lærer, kan for eksempel den underspillede "Fætter Bersærk" eller "Talen om de to forsvundne soldater" læses, fordi Wung-Sung her bruger sit litterære yndlingskneb: at lade den upålidelige fortællers fortielser eller fortrængninger blive novellens clou. Dermed bliver udfordringen at finde tekstens realistiske lag og helt enkelt finde ud af, hvad der egentlig skete, og det kan såmænd være vanskeligt nok. Knebet får en særlig drejning i splatterpastichen "Studentergildet IX", hvor hovedpersonen selv besegler sin ulækre skæbne. Efter at have læst novellen kan eleverne finde præcis de steder, hvor han gjorde noget, der ifølge genren er forbudt, og gyserfilmens logik nødvendigvis måtte træde i kraft.

"Mænd er fra Marstal" er en stilsikker og actionmættet novellesamling, hvis tekster ofte befinder sig på grænsen mellem det barske og det brutale. Den anbefales kun til danskundervisningen på 9.-10. klassetrin, og her vil det glimrende undervisningsmateriale være til stor hjælp.

Powered by Labrador CMS