Anmeldelse Dansk
0   316

Mænd er fra Marstal

Fakta<p>Forfatter: Jesper Wung-Sung</p><br /><p>199 kroner, 184 sider</p><br /><p>Se: www.jesperwung-sung.com</p><br /><p>Forlag: Fugl</p>

Jesper Wung-Sungs nye novellesamling bærer genrebetegnelsen "noveller for alle", men hvis det ikke var for det undervisningsmateriale, man kan finde på hans hjemmeside (hjem.get2net.dk/JWS/Maend%20er%20fra%20Marstal.htm), ville jeg ikke have genkendt den som en ungdomsbog. Temaerne er svære og spænder fra depression over svær skyldfølelse til demens, og de fleste af novellerne er fortalt fra et voksent menneskes synsvinkel i et temmelig vanskeligt sprog.

Artiklen fortsætter under banneret

Som de lettest tilgængelige tekster vil jeg fremhæve "Ribe C7G", "Force Majeure" og "Kødet", men hvis man er en modig lærer, kan for eksempel den underspillede "Fætter Bersærk" eller "Talen om de to forsvundne soldater" læses, fordi Wung-Sung her bruger sit litterære yndlingskneb: at lade den upålidelige fortællers fortielser eller fortrængninger blive novellens clou. Dermed bliver udfordringen at finde tekstens realistiske lag og helt enkelt finde ud af, hvad der egentlig skete, og det kan såmænd være vanskeligt nok. Knebet får en særlig drejning i splatterpastichen "Studentergildet IX", hvor hovedpersonen selv besegler sin ulækre skæbne. Efter at have læst novellen kan eleverne finde præcis de steder, hvor han gjorde noget, der ifølge genren er forbudt, og gyserfilmens logik nødvendigvis måtte træde i kraft.

"Mænd er fra Marstal" er en stilsikker og actionmættet novellesamling, hvis tekster ofte befinder sig på grænsen mellem det barske og det brutale. Den anbefales kun til danskundervisningen på 9.-10. klassetrin, og her vil det glimrende undervisningsmateriale være til stor hjælp.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.590 andre er allerede tilmeldt