Anmeldelse Historie
0   207

Ind i historien 8.-9. klasse. Censur og ytringsfrihed

Fakta<p>Forfatter: Stine Grynberg</p><br /><p>185 kroner, 80 sider</p><br /><p>Forlag: Alinea</p>

Stine Grynberg har skrevet et godt, interessant og grundigt temahæfte til grundbogsserien "Ind i historien". Temahæftet om censur og ytringsfrihed er omfangsrigt - 75 sider - med fire sider lærervejledning bagest i hæftet samt stikordsregister. Mangfoldige dejlige illustrationer.

Artiklen fortsætter under banneret

Ytringsfriheden er omdrejningspunktet. I et kronologisk forløb fra censur i oldtiden til spin i nutiden beskrives væsentlige nedslag i forholdet mellem magt og ytringsfrihed. Og derefter er der selvstændige kapitler, hvor censur og ytringsfrihed sættes i relation til beskyttelse af moral, individer og grupper. Indholdet er interessant og levende fortalt i et flydende og kvikt sprog - om end begrebstungt og for underforstået sine steder. Hæftet hører til i den vanskeligere ende af skalaen, men er alligevel klart anbefalelsesværdigt.

Alt andet lige er det imidlertid en tanke værd, at man i en skolebog om censur og ytringsfrihed, herunder selvcensur, bevidst fravælger at vise de velkendte profettegninger i et særligt kapitel om Muhammed-konflikten (men i øvrigt sympatisk nok gør dette fravalg til et diskussionsemne) - mens man i omtalen af moral- og individbeskyttelse har et stort, varieret fotografisk og tegnet udbud af unge kvindebryster, nøgne kroppe og en stribe lystige manddomme, herunder Jesus på korset i en ophidset situation uden lændeklæde og med Jens Jørgen Thorsen og hans fuckfinger i forgrunden. Alt sammen plausibelt anvendt og forklaret. Men der er flere lag i det, og man kan velbegrundet spørge: Hvem skal egentlig beskyttes for hvad? Af hvem? Og hvorfor?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt