Anmeldelse

Øje for øje

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bibelske udtryk "Øje for øje - tand for tand" er udgangspunktet for Bertill Nordahls og Lene Hein Sørensens bog.

Handlingen udspiller sig på Nørrebro i København, hvor drengen Yusuf på 17 år bor og lever, som indvandrere traditionelt gør. Det vil sige, at familien er det mest centrale og styrende for en ung mands liv.

Yusuf skal indgå et arrangeret ægteskab med en pige, som han kun overfladisk kender og da slet ikke elsker. Han har derimod forelsket sig i en pige, som han mødes hemmeligt med i nærheden af Fælledparken, hvor de tror, de er usete, men det er de ikke.

Det arrangerede ægteskab er bare ét af bogens temaer, for en dag modtager Yusuf en sms, der ændrer hans liv fuldstændigt. To år tidligere var Yusuf vidne til en tilfældig begivenhed, og nu indhenter tiden ham, og han betaler en meget høj pris - hans lillebror dør.

Bogen egner sig især til elever, der har samme baggrund og erfaringer som hovedpersonerne i bogen - og da problemstillingerne i romanen er meget generelle, får de en mulighed for at identificere sig med dem.

Sprogligt er bogen særdeles let tilgængelig, og det er klart en fordel, for det åbner muligheden for, at elever, der kun har ringe læsetræning, kan få en på opleveren med denne roman, samtidig med at de styrker deres læsning.

Romanen henvender sig til både drenge og piger og kan læses fra 7. klasse. Jeg vil anbefale den til lærere, der leder efter bøger til deres tosprogede elever, for det er ikke let at finde egnet litteratur til dem og deres særlige problemer.