Anmeldelse

New Zealand - not only sheep and scenery

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange engelsklærere ønsker at inddrage New Zealand i deres undervisning, men står måske tøvende over for, hvordan de kan gribe det an. Her er det en god idé at benytte sig af de to dvd'er, der på hver sin måde omhandler New Zealand. Manden bag de to dokumentarfilm har i mange år boet i Danmark, men er opvokset i New Zealand.

Første dvd er en generel introduktion til landet. Willie Kollf kalder den selv "snippets from past and present", og det er netop interessante småbidder, vi bliver præsenteret for i denne film. Vi hører for eksempel om den historiske baggrund for livet i New Zealand i vore dage, herunder maorierne i fortid og nutid, og om typiske sportsgrene, newzealandsk landbrug, naturresurser og problemer, der blev indført i landet via uvidende immigranter.

Anden dvd er interview optaget med tre unge newzealændere: Pippa, som er af skotsk afstamning, Henari, hvis far er maori, og Kollfs nevø, Ben, som hører til den europæiske del af indvandrerne. Via disse unge mennesker får danske elever nyttig viden om opbygningen af uddannelsessystemet i New Zealand, hvilket giver dem mulighed for at sammenligne med danske forhold.

Begge dvd'er bør ses mere end én gang, så eleverne får det maksimale udbytte af filmene. Her er det godt at arbejde med vanskelige gloser, men jeg synes måske nok, at man kunne have undværet, at ordene absolut skal siges på første dvd før hvert nyt afsnit. Specielt når man kan finde gloserne på www.janusfilm.dk. Dette link er en guldgrube af informationer om New Zealand. Her kan elever og lærere hitte mange differentierede opgaver. Willie Kolff har tidligere været folkeskolelærer, derfor ved han, hvor vigtigt det er at arbejde sprogligt og indholdsmæssigt med dvd'erne. I den forbindelse er det rart, at man på ovennævnte site kan finde nyttige link og læse videotransskriptionerne.