Anmeldelse

LæseRaketten

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var en udfordring at anmelde "LæseRaketten"! For trods navnet er materialet nok ikke tænkt til læseundervisning, men som bidrag til elevernes kosmopolitiske dannelse.

Den 30. marts demonstrerer elever og lærere globalt for at minde verdens politikere om et løfte, de gav i 2000 i Dakar: At alle børn i 2015 går i skole. Fra 23. april varmes der op med en global aktivitetsuge. I Danmark med bogen "LæseRaketten".

"LæseRaketten" blander noveller og fortællinger med små sagtekster. Fokus er på Achuar-indianerne i Perus regnskov. Vi introduceres for indianerne, for deres læsebogstekster, for deres mad. Samtidig er der afsnit, der fortæller om retten til uddannelse. Og endelig portrætteres forskellige børn: Både dem, der går i skole, og dem, der ikke gør. Desuden er der otte nye noveller og fortællinger af blandt andre Cecilie Eken og Kenneth Bøgh Andersen - flot illustrerede.

Materialet er nok tænkt til at bevidstgøre danske elever om børns vilkår (især skolevilkår) i andre lande og om deres egen mulighed for at påvirke beslutningstagere i hele verden.

Opgaverne i lærervejledningen skal få eleverne til at tage stilling til de vilkår og handlemuligheder, som børn uden skolegang har. Og til de perspektiver, som forskellige aktører på den verdenspolitiske scene kan anlægge som baggrund for at handle. Eleverne kan indtage på forhånd givne positioner og argumentere ud fra dem. Eller de kan argumentere for egne personlige holdninger i forhold til på forhånd givne problemstillinger.

Arbejdsopgaverne lægger ikke op til et arbejde med forholdet mellem sprogets form og dets indhold. Men den vinkel kan man selvfølgelig selv tilføre opgaverne, hvis man gerne vil kvalificere den danskfaglige dimension i arbejdet med "LæseRaketten".