Anmeldelse

Landbrug

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Inden for de sidste år er de danske forlag kommet med forskellige bud på undervisningsbøger til geografi. Alinea har opdateret serien "Ind i geografien", der består dels af grundbøger, dels af nye supplerende temabøger, der går i dybden med udvalgte temaer. Herved står forlaget med grundbøgerne, der giver det store overblik. De støttes af temabøgerne, som giver eleverne en større baggrundsviden og forståelse af specifikke geografiske sammenhænge.

"Landbrug" hører til serien "Ind i geografien/TEMA". Bogen er fra en geografisk synsvinkel traditionelt opbygget. Efter en kort indledning bliver læseren indført i klassiske emner som økosystemer, jord, klima og vanding. Herefter er der en mængde regionale spots, der belyser forskelle og ligheder i brugen af den jord, man nu har til rådighed.

Bogen er uhyre informationsgivende og dybtgående, og læseren er rigtig godt klædt på, når han eller hun har læst den. Det faglige er sat i højsædet, og man føler, at man virkelig får kvalitative facts, som man sjældent møder i undervisningsbøger til folkeskolen.

Problemet er bare, at "Landbrug" nok rammer en del over målet, qua at den er så informationstung. Det betyder, at mange elever sandsynligvis meget hurtigt vil tabe interessen, simpelthen fordi det faglige niveau ligger for højt. Med den pressede tid, der er til at nå rundt om de mange emner inden for geografi, tvivler jeg på, at der er tid til at kunne arbejde så dybtgående med et så specifikt emne.

Derfor vil bogen nok blive brugt til emnearbejder, hvor elever, der har den faglige kapacitet, kan udnytte den faglighed, "Landbrug" indeholder. Kan derfor klart anbefales til lærerbiblioteket, hvor lærerne kan blive opdateret om emnet, ligesom det vil være en god idé at have temabogen som klassesæt.