Anmeldelse Samfundsfag
0   197

Maskeret tvang – en antologi

Fakta<p>198 kroner, 144 sider</p><br /><p>Forlag: Liva, Kvinder For Frihed</p>

Her får vi tørklædedebatten for fuld udblæsning. For de tolv debatindlæg står Kvinder for Frihed, en forening stiftet i kølvandet på Muhammed-krisen.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatterne står på de undertrykte, muslimske kvinders side. Med kampmetaforer beskrives disse medsøstre som "trælbundne".

Synsvinklen er, at det er os, majoriteten, der ved stiltiende accept medvirker til denne adfærd over for muslimske kvinder. "Vores bekvemmelighedsaccept har høje omkostninger". Denne "accepterede vanrøgt" under dække af religion og kultur er en "urimelig diskrimination", lyder udsagnet. Derfor skal vi "vågne op af vor passivitet" og arbejde for, at disse ikke lever under fysisk og psykisk skadelige vilkår. Dette er bogens hovedtema, der beskrives ud fra forskellige synsvinkler på kvindeundertrykkelse. Forfatterne ser dilemmaet som forårsaget af, at danskere, som politisk korrekte, har accepteret disse krænkelser af medsøstre og dermed skabt et regelsæt for danske kvinder og et andet for muslimske. Alle er medskyldige.

Der er behov for, at disse problemer kommer frem i dagens lys på en ekspressiv måde. Men måden, det gøres på her, forekommer mig at være for unuanceret. Det er i orden med søstersolidaritet, men ikke i orden at skære alle over en kam.

Kan det for eksempel være rigtigt, at 80 procent af de muslimske kvinder i Danmark af misforstået kulturelt hensyn fastholdes i patriarkalske mønstre, der overføres til deres børn, som dermed forbliver tabere. Eller at tosprogede pigers tørklæder forhindrer dem i at lege med danske børn og dermed i at opnå dansksproglige færdigheder?

Der mangler ikke forslag til løsning af problemer. Skolen skal for eksempel forebygge undertrykkelse gennem oplysning.

Sammenfattende mener jeg, at bogens problematik anskues for ensidigt. Det kan være farligt, fordi den i stedet for at skabe forståelse og bygge bro kan medvirke til at cementere fordomme og grave grøfter.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.363 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
979 andre er allerede tilmeldt