Kaffe, der gør en forskel

For en gruppe brasilianske skolebørn har lektiehjælp, internetadgang og bibliotek givet nyt perspektiv. Pengene kommer fra de ekstra kroner, Nordens forbrugere betaler for ansvarsfuld kaffe

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det syner måske ikke af meget på en pose kaffe, det lille Fairtrade- eller Utz Kapeh-mærke. Men for brasilianske skolebørn kan det gøre hele forskellen, hvad der bliver drukket på de danske lærerværelser.

På Lambari-farmen i det sydlige Brasilien har kaffepenge fra bevidste forbrugere i Norge og Danmark sikret områdets børn et fritidscenter, hvor de hver dag efter skole kan få hjælp til lektier, læse bøger og gå på internettet - goder, der ellers er forbeholdt rige folks børn i privatskoler. »Børnene har ændret sig utroligt i forhold til viden, relationer og opførsel. Før var de meget seje og meget forskellige, nu er de bare videbegærlige. Og vi har tid til at lege lærdommen ind«, fortæller centerets leder Marcia Albino. Hun er selv vokset op på kaffefarmen og troede aldrig, at hun skulle få en skolegang efter at have fået sit første barn som 16-årig. Men arbejdet med børnene har fristet hende til at læse videre.

Kaffen fra Lambari bliver i Norge solgt af Friele og i Danmark af Estate Coffee blandt andet gennem Årstiderne