0   176

Praktisk klogskab

Den praktiske klogskab kalder lektor, ph.d. Jette Benn det, som elever skal opnå i faget hjemkundskab ud over at kunne agere praktisk og følge en opskrift. De skal turde eksperimentere og være innovative:

»Det er det, der kan ligge i, hvad jeg vil benævne den praktiske klogskab«, skriver hun i en artikel om hjemkundskabsfaglighed, dannelse og kompetence.

Artiklen fortsætter under banneret

I sin tid drejede faget husgerning sig først og fremmest om at følge en forskrift eller opskrift. Kompetencer som lydighed og disciplinering var i højsædet, bundet op på håndværksmæssig kunnen og teoretisk viden på det naturvidenskabelige område. Jette Benn gennemgår udviklingen i faget de senere år med indførelsen af Fælles Mål og arbejdet mod en ny tilgang til faget rettet mod at kunne beslutte, diskutere og kritisk forholde sig til, hvordan man vil handle i den enkelte situation.

»Hjemkundskabsfaget må ses som et bidrag til elevernes almene hverdagslivsdannelse«, mener Jette Benn og ridser de kompetencer, faget kan bidrage til, op som bredere livskompetencer rummende omsorgsfuldhed, sammenhængsforståelse, medborgerskab og hverdagslivskundskab.

Artiklen »Hjemkundskab, dannelse og kompetence« kan læses i det elektroniske tidsskrift »Cursiv« fra Institut for Curriculumforskning på Danmarks Pædagogiske Universitet - se www.dpu.dk/cursiv


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.464 andre er allerede tilmeldt