Anmeldelse

En tid

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er en fin og stilfærdig bog om en familie i Vendsyssel i årene 1940 og 1944 samt enkelte tilbageblik til familiens forhistorie.

Oline bor sammen med sin bror Thomas på et husmandssted nær Vesterhavet. De arbejder begge hårdt for at klare dagen og vejen. Da tyskerne kommer, henter hun sin niårige søn Jacob hjem. Han har været i pleje i Aalborg hos en kusine. Det antydes, at han er resultatet af et forhold imellem bror og søster. Det ved drengen dog ikke, men der snakkes på egnen.

På et tidspunkt kommer en flygtning til gården. Han får husly og bliver glad for Oline. Men til sidst må han væk.

I bogen gives et vældig godt tidsbillede: Læreren, der må gå under jorden, værnemagere og sortbørshandlende. Hos købmanden køber man kaffeerstatning og andre varer på kredit. Der lyttes til London i radioen.

En stor del af bogen er set igennem Jacobs øjne. Forfatterens lavmælte fortællestil er fint bevaret i denne bearbejdede udgave. Det, der står imellem linjerne, er mindst lige så vigtigt som det, der fortælles. Stil og indhold smelter sammen i karakteristikkerne af hoved- og bipersoner på landet og i byen.

På forlagets hjemmeside ligger 44 sider med opgaver. Hver opgaveside indeholder en faktaboks med oplysninger om besættelsestiden samt spørgsmål til teksten.

Lydbogen er indtalt i moderat tempo. Indtalingen er velegnet til både lyttelæsning og lytning.

Bogen kan læses og forstås på flere niveauer af elever fra trettenårsalderen til voksenalderen.

Den anbefales til både dansk- og specialundervisningen.