0   113

Scientolog byder sig til i skolen

Det lyder uskyldigt, når en forening tilbyder tre timers gratis undervisning i menneskerettigheder og etik. Den er knyttet til Scientology, advarer kritiker af tro og sekterisme. Men den har ikke noget med Scientology Kirken at gøre som sådan, siger manden bag

Foreningen Red Sjælen præsenterer sig som »et ikke-politisk tværreligiøst samarbejde mellem forskellige religiøse retninger«, når den tilbyder skoler tre timers gratis undervisning i etik, moral og menneskerettigheder. Men Red Sjælen har en skjult dagsorden, mener Susie Ann Bondig fra Dialogcentret, som beskæftiger sig med kritisk oplysning om tro og sekterisme.

»Red Sjælen drives af en scientolog, og undervisningsmaterialet bygger i høj grad på den måde, Scientology ser verden på. Det lyder godt, at alle religioner skal være lige, og at man selv skal have lov til at bestemme, hvad der er en religion. Men hvis Red Sjælen får folk til at kæmpe for det synspunkt, baner det vej for, at Scien­tology bliver anerkendt som en religion og dermed får adgang til tilskud og fradrag«, siger Susie Ann Bondig, der er uddannet lærer.

Artiklen fortsætter under banneret

Dialogcentret er blevet gjort opmærksom på Red Sjælens skoletilbud af en skoleleder, som havde mistanke om en forbindelse til Scientology. Red Sjælen skriver ikke om Scientology i sin mail til skolerne, men foreningen fortæller, at den blandt andet underviser i »Vejen til lykke«, som Ron L. Hubbard har skrevet. Manden, der skabte Scientology.

»Det er typisk, at Scientology skjuler, hvem der står bag, indtil folk har hørt, hvad de har at sige. De ved godt, at mange siger fra, hvis de fra starten hører ordet Scientology. På den anden side føler folk sig ført bag lyset, hvis de slet ikke er det mindste forberedte. Derfor pakker Scientology sine tilbud ind i ord som dianetik og L. Ron Hubbard. Det lyder ikke så negativt«, siger Susie Ann Bondig.

Privatperson bag Red Sjælen

Red Sjælen blev stiftet i 2005 af Otto Krog. Ifølge foreningens hjemmeside har han været scientolog i 30 år. Han bygger sin undervisning på en dvd fra den internationale forening »Unge for Menneskerettigheder«. Også denne forening er skabt af en scientolog.

»Red Sjælen har ikke noget med Scientology Kirken at gøre som sådan. Jeg har dannet foreningen som privatperson, men jeg løber ind i problemer, hvis en journalist opdager, at jeg underviser i 'Vejen til lykke' uden at fortælle, at jeg er scientolog. Menneskerettigheder er for vigtige til, at der opstår ballade om min person. Derfor er jeg åben om min forbindelse til Scientology«, siger Otto Krog.

Hvorfor skriver du det kun på din hjemmeside og ikke i din mail til skolerne?

»Jeg lyver, hvis jeg skriver, at Scientology Kirken står bag. Red Sjælen er en tværreligiøs forening, som skaber forståelse og harmoni mellem alle religioner. Jeg kunne lige så godt have været kristen eller muslim«.

Hvorfor nævner du så Hubbard i mailen?

»Det gør jeg, fordi han har skrevet 'Vejen til lykke'. Det er et ikke-religiøst skrift, så det er irrelevant at nævne, at Hubbard skabte Scientology-religionen«, siger Otto Krog.

Det tyder på, at skolerne tjekker hjemmesiden og læser, at Otto Krog er scientolog. Selv om Red Sjælen har tilbudt gratis undervisning til »ret mange skoler«, har Otto Krog kun været ude med sit materiale fire-fem gange.

»Med al den polemik, der har været om Scientology, tager det lang tid, før folk holder op med at reagere negativt på et tilbud fra en scientolog. De færreste er klar over, at Scientology efterhånden har fået et internationalt ry for at være en humanitær organisation«, forklarer han.

Der er helt sikkert nogle, der ikke opdager forbindelsen til Scientology, mener Susie Ann Bondig fra Dialogcentret i Århus.

»Red Sjælen nævner ganske vist Hubbard, men ikke alle husker, at han er manden bag Scientology. Det ville være mere ærligt at skrive det direkte«, siger Susie Ann Bondig.

Hun mener, at Red Sjælen er ude på at hverve medlemmer til Scientology, men det afviser Otto Krog.

»Jeg hverver folk til sjælen, men det er netop en menneskerettighed, at eleverne selv må bestemme, hvilke religion de vil tilslutte sig. Men hvis de vil vide mere om Scientology, fortæller jeg, at det er en religiøs metode til at forbedre tilstande i livet«, siger Otto Krog.

Lærere bør være opmærksomme

Scientology tilbyder typisk gratis kurser og personlighedstest for at komme i kontakt med folk, så alene det, at Red Sjælen tilbyder gratis undervisning, er grund nok til at være mistænkelig, mener Susie Ann Bondig.

Det er Scientology-eksperten Peter Birkelund Andersen ikke enig i. Men lærerne skal - som ved andre gæsteoptrædener - betragte et besøg af Otto Krog som et input af én med et bestemt engagement.

»Han præsenterer menneskerettighederne set gennem Hubbards øjne, og han tog udgangspunkt i FN's meget individuelle menneskerettigheder. De kollektive om, at kvinder, sorte og stammefolk også har rettigheder, er kommet til senere og går imod Hubbards tanker. Hvis jeg var lærer, ville jeg overveje at bringe spillet mellem individuelle og kollektive rettigheder til diskussion i klassen«, siger Peter Birkelund Andersen, lektor i religionssociologi på Københavns Universitet.

Han køber heller ikke argumentet om, at Red Sjælens undervisning er et led i en langsigtet strategi om at få anerkendt Scientology som en religion.

»Det ville være en lang omvej at gå. Men der er ingen tvivl om, at de mange sociale og ikke-religiøse aktiviteter som afvænning af narkomaner, 'Vejen til lykke' og undervisning i menneskerettigheder gradvist vil smitte af på folks syn på Scien­tology«, siger Peter Birkelund Andersen.

Folkeskolen ville gerne have talt med en af de skoler, som har benyttet sig af tilbuddet fra Red Sjælen, men Otto Krog ønsker ikke at oplyse, hvem de er.

Læs mere på www.redsjaelen.dk og www.youthforhumanrights.org

»Det er typisk, at Scientology skjuler, hvem der står bag, indtil folk har hørt, hvad de har at sige« Susie Ann Bondig»Jeg lyver, hvis jeg skriver, at Scientology Kirken står bag. Red Sjælen er en tværreligiøs forening, som skaber forståelse og harmoni mellem alle religioner« Otto Krog

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet