Folkeskolens leder:

Lønnedgang

20.2-tillæg.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Ingen over og ingen ved siden af Folketinget«.

Selv om man ikke husker, at det var Viggo Hørup, der formulerede sætningen, er indholdet centralt for det, mange har med fra skolens undervisning i samfundsfag - og for forståelsen af dansk folkestyre. Men derfor kan man alligevel blive forbandet, når Folketinget vedtager noget urimeligt. Man bliver også stærkt utilfreds med at gå ned i løn, når man i øvrigt skal fortsætte med det samme arbejde. Sådan oplever en række lærere konsekvenserne af en ændring af folkeskoleloven.

Hvor der før blev skelnet mellem almindelig specialundervisning og vidtgående specialundervisning for elever med særlige behov, er der nu kun én paragraf, der handler om al specialundervisning.

Folketingsmedlemmerne kan ikke lovgive om børns behov, men det kan de om rammevilkårene. Og selv om børnene har de samme undervisningsbehov, er konsekvensen for lærerlønnen uundgåelig: Ved at afskaffe paragraf 20, stykke 2, fjerner Folketinget også det løntillæg, som er knyttet til paragraf 20.2-undervisningen.

Ja, en del kommuner havde såmænd taget forskud på spare­festlighederne inden lovændringen. Deres kreative trylletrick var enkelt. Kommunerne flyttede blot arbejdet fra paragraf 20.2 til 20.1, og så - vupti - mistede lærerne tillægget.

Efter lange og hårde forhandlinger fik Danmarks Lærerforening i december overbevist KL om, at det er en urimelig konsekvens af den generelle lovændring, og parterne blev enige om, at de penge, der indtil nu er gået til specialundervisning, skal bevares som en del af lærernes samlede lønsum til området.

Det er godt for specialundervisningseleverne. Og de lærere, der får en lønforhøjelse ud af det, er sikkert glade. Men det er klart, at oplevelsen er en anden for lærere, der går ned i løn. Desværre er der ingen vej udenom. Folketinget har fjernet paragraf 20.2, og så kan kommunerne ikke betale paragraf 20.2-tillæg. Der skal ske en omfordeling.

I december sikrede DLF, at lønnedgangen ikke kommer i ét hug. Det var ikke en begejstret hovedstyrelse, der indgik aftalen, men man sagde ja, fordi alt andet ville have været værre. For alle.

-th