Anmeldelse

Jesus går til filmen

Jesusfiguren i moderne film

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er nogle, der påstår, at kirken er rykket ind i biografen. I alt fald er der noget, der tyder på, at hvad kirken og søndagens højmesse ikke kan tiltrække af mennesker, ja, det kan biografen. Og så er der i de senere år lavet en masse rigtig gode religiøse film, som behandler kristent liv, tro og ikke mindst Jesus og de bibelske fortællinger. Så det er meget velkomment, at der nu er udgivet en bog med gode analyser af filmene "The Passion of Christ", "Jesus fra Montreal", "Life of Brian", "The Shaw­shank Redemption", "Terminator" og "Dogville". Desuden rummer bogen nogle gode artikler om Jesus-transfigurationer i moderne actionfilm samt en mere overordnet artikel om den filmiske Jesus i kristologisk og samtidshistorisk perspektiv.

"Jesus-film" kan i grove træk deles op i to kategorier: Film, der fremstiller Jesus-figuren, og film, der indeholder en eller flere Jesus-transfigurationer. En transfiguration adskiller sig fra en Jesus-figur, ved at den kan være en del af et narrativt forløb eller en egentlig person. Nogle steder bliver trans­figu­ra­tionen mere abstrakt, og her er der særligt brug for lærerens hjælp, fordi transfigurationen blot bli­ver et motiv som for eksempel en forsoning og/eller en opstandelse.

Det var ren fornøjelse at læse bogens mange kloge og interessante betragtninger over film, som jeg selv har holdt meget af at se og at undervise i, og jeg vil varmt anbefale andre at læse bogen, så de kan søge inspiration til spændende og nutidig undervisning i kristendommen hos skolens ældste elever.