Anmeldelse Historie
0   179

Plads til os alle

Fakta<p>Instruktion: Uffe Lynglund, Lisbeth Lyngse, Jørgen Pedersen </p><br /><p>Varighed: 384 minutter, pris: 350 kroner </p><br /><p>Se: www.dfi.dk/dfi/undervisning/plads/ og http://www.pladstilosalle.dk/</p><br /><p>Forlag: Det Danske Filminstitut</p>

Denne serie skildrer arbejderbevægelsens historie i dens mange facetter og kommer således vidt omkring de forhold, som oplagt kan diskuteres i fagene samfundsfag og historie i folkeskolens ældste klasser.

Artiklen fortsætter under banneret

Serien strækker sig over otte afsnit, der hver beskæftiger sig med et overordnet tema og giver en grundig og inspirerende indføring i de forhold, som den danske arbejderklasse har måttet sande siden den spirende industrialisering i den sidste del af 1800-tallet. Emnerne er lødige, men uden overraskelser. Som titlen antyder, er fokus lagt på den arbejdende klasses sociale, økonomiske og politiske misere, som på anskuelig vis skildres via personlige beretninger, arkivfilm, fotos og avisklip. Emnerne er snævert forbundne, men kan følges uafhængigt af hinanden. Eksempelvis ses den processuelle urbanisering i lyset af de klassebestemte og for arbejderklassen lidet inspirerende bolig- og sundhedsforhold, ligesom der gives et klart billede af brugen af børnearbejde, den gryende arbejder- og fagbevægelse samt udviklingen mod vor tids velfærdssamfund.

Serien har høj fagfaglig værdi, og den er overordnet ganske fint formidlet, men den giver også anledning til at diskutere kildekritik, idet det politiske perspektiv ikke alle steder synes neutralt formidlet. Flere steder præger David mod Goliat-tanken retorikken, og den socialdemokratiske tanke fremstår som noget nær heroisk i forhold til den borgerlige kurs.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt