Anmeldelse

Sund nu

- afgiftning af krop og sjæl

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sund nu" er en selvhjælpsbog om afgiftning af kroppen for at opnå et sundere liv. Det handler om at spise afgiftende fødevarer som frugt og grønt og undgå fødevarer, der forgifter kroppen, som kaffe og alkohol. Derudover handler det om at dyrke motion og forkæle sig selv, hertil er der styrketrænings- og massageøvelser, forslag til hjemmespa, yoga og meditation. Der er tre afgiftningskure i bogen, den længste er af syv dages varighed, hvilket må ses som et startskud til en ny livsstil - ingen mennesker bliver sunde på blot syv dage.

Forfatterne har mange års erfaring inden for ernæring og motion, og det bærer bogen præg af. Der er forklaringer på deres udsagn og kildehenvisninger, derudover indeholder bogen mange generelle kostråd.

Fagligt kan man diskutere fænomenet afgiftning af kroppen og metoden, hvorpå det gøres. Det, at betragte nogle fødevaregrupper som giftige for kroppen, selvom det ikke er tilfældet, synes jeg er problematisk. At spise eller drikke meget af en ting kan være giftigt, men det gælder for såvel vitaminer som alkohol - alt med måde. At man dagligt skal leve med begreberne synd, når man udsætter sin krop for gift, og syndsforladelse, når man afgifter kroppen, får det til at virke helt religiøst.

I forordet beskrives afgiftning som "at spise rigtigt, være fysisk aktiv, slappe af og føre en god livsstil". Hvis man er til en mindre religiøs metode, må det at følge de otte kostråd også føre til afgiftning af kroppen eller i hvert fald til et sundt liv nu.