Anmeldelse Samfundsfag
0   278

China Blue

Fakta<p>Instruktion: Micha X. Peled </p><br /><p>Varighed: 87 minutter</p><br /><p>Forlag: Det Danske Filminstitut</p>

Dokumentarfilmens 14-årige hovedperson, Jasmin, er trådskærer på en jeansfabik i Kina. Hun deler skæbne med 130 millioner andre underbetalte unge, de fleste kvinder, som har forladt deres landsbyer for at fremstille mærkevarer i storbyen til vestlige forbrugere. Jasmin bor sammen med en flok andre unge piger under små og uhumske forhold på fabrikken. De har næsten aldrig fri, og ofte arbejder de i døgndrift for at fremstille dine og mine jeans til seks cents i timen.

Artiklen fortsætter under banneret

Filmen skildrer arbejdskraften bag de eftertragtede billige mærkevarer. Den tegner et billede af umenneskelige arbejdsforhold for unge kinesiske fabriksarbejdere. En indsigt, store dele af tøjindustrien gerne ville have skånet kunderne for. For knap så attraktivt bliver de billige beklædningsstykker med det fastmonterede mærke "Made in China" efter at være kommet ind under huden på den lille gruppe piger, filmen skildrer. Jasmin har evner, der rækker ud over det slidsomme og ensidige fabriksarbejderliv. Men hendes familie har sendt storesøsteren i gymnasiet, og Jasmin må tjene penge til familien. For at udholde de uanstændige arbejdsforhold digter hun historier og fører dagbog.

Da filmen første gang blev vist på dansk tv, skabte den harme og politisk fokus på de kinesiske myndigheder og den internationale detailhandelsverden. Ikke mindst filmens udgangsreplik gav genmæle i befolkningen: "Mens I har set denne film, har Jasmin og hendes kollegaer fremstillet 50 par jeans. Tilsammen har de tjent ni kroner".

Filmen egner sig til undervisningsbrug i overbygningen i forbindelse med for eksempel samfundsfag, historie og projektopgaven.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.400 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.261 andre er allerede tilmeldt