Anmeldelse

Den tossegode skomager

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette eventyr handler om en fattig skomager, der, som titlen antyder, er tossegod. Han hjælper de fattige og reparerer deres fodtøj gratis. Han formår imidlertid heller ikke at kræve penge af de rige bønder. Det er hans kone meget utilfreds med.

En vinterdag redder han en nøgen mand, der ligger afkræftet ved et lille kapel. Denne tavse fremmede, der måske er en engel, bliver hos skomagerfamilien. Alt begynder nu at gå fremad. Skomageren bliver velhavende, men han ændrer også karakter. Han, der før var mild og hjælpsom, bliver hård og gerrig. Til slut bliver han overfaldet af nogle landsbybeboere og dør. Som englen efterlades han nøgen ved det lille kapel, hvor han hånes af sine bysbørn.

Englen bringer ham til live igen, og han sidder til slut i det gamle køkken med sin kone, der nu ser ung ud. Det er et åbent spørgsmål, om han er kommet i himlen, eller han er vendt tilbage til jordelivet som et måske nyt og bedre menneske med endnu en chance for at leve livet.

Eventyret er velskrevet og spændende. Sprogbrugen er holdt i let gammeldags stil med ord som mismodig, håndelag og angerfuld.

Fortællingen er delt op i 24 kapitler med hver sin overskrift. Illustrationerne er farverige og kunstneriske. Ofte viser de, som vignetter, udsnit af et billede. De fungerer fint i fortællingen.

Historien kan læses på flere planer. I indskolingen kan den fungere som oplæsningsbog med efterfølgende samtale, og fra 4. klasse kan den bruges til selvstændig læsning.