Anmeldelse Skønlitteratur
0   246

Den tossegode skomager

Fakta<p>Forfatter: Kirsten Mejlhede</p><br /><p>Illustrator: Lillian Brøgger</p><br /><p>150 kroner, 59 sider</p><br /><p>Forlag: Alrune</p>

Dette eventyr handler om en fattig skomager, der, som titlen antyder, er tossegod. Han hjælper de fattige og reparerer deres fodtøj gratis. Han formår imidlertid heller ikke at kræve penge af de rige bønder. Det er hans kone meget utilfreds med.

Artiklen fortsætter under banneret

En vinterdag redder han en nøgen mand, der ligger afkræftet ved et lille kapel. Denne tavse fremmede, der måske er en engel, bliver hos skomagerfamilien. Alt begynder nu at gå fremad. Skomageren bliver velhavende, men han ændrer også karakter. Han, der før var mild og hjælpsom, bliver hård og gerrig. Til slut bliver han overfaldet af nogle landsbybeboere og dør. Som englen efterlades han nøgen ved det lille kapel, hvor han hånes af sine bysbørn.

Englen bringer ham til live igen, og han sidder til slut i det gamle køkken med sin kone, der nu ser ung ud. Det er et åbent spørgsmål, om han er kommet i himlen, eller han er vendt tilbage til jordelivet som et måske nyt og bedre menneske med endnu en chance for at leve livet.

Eventyret er velskrevet og spændende. Sprogbrugen er holdt i let gammeldags stil med ord som mismodig, håndelag og angerfuld.

Fortællingen er delt op i 24 kapitler med hver sin overskrift. Illustrationerne er farverige og kunstneriske. Ofte viser de, som vignetter, udsnit af et billede. De fungerer fint i fortællingen.

Historien kan læses på flere planer. I indskolingen kan den fungere som oplæsningsbog med efterfølgende samtale, og fra 4. klasse kan den bruges til selvstændig læsning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.261 andre er allerede tilmeldt