Anmeldelse

Fodbold med fjenden

Dansk idræt under hagekorset

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hans Bonde tager i denne bog læseren med på en idrætshistorisk rejse gennem besættelsestiden og perioden før besættelsen. Det er første gang, at man i det omfang afdækker dansk idrætsliv under besættelsen, og der dukker viden og indsigtsområder op, der i høj grad virker historisk overraskende. Bogen giver bestemt stof til eftertanke.

Bonde har tidligere beskæftiget sig med dette område, da han skrev disputats om Niels Bukh, den tidligere forstander på Ollerup Gymnastikhøjskole, og hans tilhørsforhold til Nazityskland.

Bogen skildrer på fornem vis, hvordan dansk idræt blev en del af den nazistiske propaganda, og hvordan en lang række danske sportsfolk var fascineret af de nazistiske idealer. Tyskerne og i særdeleshed Hitler havde kropsidealer, der i tydelig grad prioriterede den stærke og veltrænede krop.

"Fodbold med fjenden" fremstår som en populærvidenskabelig afhandling, der er skrevet i et tydeligt sprog, hvor læseren drives igennem via beskrivelser, dokumentation og citater. Man føler sig i den grad revet tilbage til besættelsestidens idrætshistoriske problemstillinger.

Der har i Danmark været en lang tradition for at lægge slør over idrættens rolle under besættelsen. Bogen beskriver imidlertid, at der var en lang række arrangementer i Danmark og Tyskland, blandt andet svømning, gymnastik og fodboldlandskampe, hvor pressen dækkede begivenheden via en begejstret Gunnar "Nu" Hansen.

Bogen kan helt sikkert bruges i folkeskolens ældste klasser, både i historieundervisningen og i faget idræt, når der sættes fokus på idrætshistorie.

En fantastisk god og spændende bog, der giver anledning til ny historisk indsigt. Kan anbefales til alle lærere i folkeskolen, der har historisk interesse, og den skal helt givet være i idrætslærerens fagbibliotek.