Debat Sosu-underviser
0   228

Der er ingen overenskomst

At skifte overenskomst, fordi man skifter arbejdsgiver midt i en aftaleperiode, nærmer sig et brud på den danske aftalemodel, mener sosu-lærernes repræsentant i DLF Ulla Maria Mortensen. Men der er slet ikke nogen overenskomst lige nu, siger finansminister Thor Pedersen

Forhandlingerne om en ny overenskomst for lærere ved landets sosu-skoler er for mig et udtryk for, at aftaletraditionerne på det offentlige arbejdsmarked er i meget fin form. Der findes ingen overenskomst - ergo er der behov for én.

Finansministeriet indledte sidste år forhandlinger med de faglige organisationer om en overenskomst for nye lærere og ledere, der ansættes på sosu-skolerne efter 1. januar 2007.

Artiklen fortsætter under banneret

Finansministeriet har tilbudt lærere ved sosu-skolerne samme løn- og arbejdstidsvilkår som deres 10.000 nye kolleger ved erhvervsskolerne. Uddannelserne har mange lighedspunkter, og jeg forventer, at sosu-skoler i nærmeste fremtid vil fusionere med erhvervsskoler.

Der er således efter min opfattelse sund fornuft i at indgå en ny overenskomst for lærere på sosu-skolerne, der tager udgangspunkt i de aftaler, som allerede gælder for helt tilsvarende arbejde på erhvervsskolerne i staten.

Desuden kan jeg klart afvise, at der er tale om en forringelse af vilkårene, da skolernes økonomi er den samme efter overgangen til selvejende institutioner fra januar 2007.

Jeg har derfor svært ved at forstå, at de faglige organisationer så kategorisk har afvist Finansministeriets forslag. Arbejdstiden er den samme, og ser man på den samlede løn, er den faktisk bedre, idet en større del af lønnen er aftalt som lokale løntillæg.

Det er således forkert, når Lærernes Centralorganisation påstår, at sosu-lærerne vil få dårligere arbejdsvilkår og dårligere løn med statens udspil. Det er ligeledes forkert at kalde statens udspil et spareforslag - der tilbydes jo samme arbejdstid til en bedre løn.

Jeg kan kun beklage, at organisationerne har afbrudt forhandlingerne. Det har betydet, at Finansministeriet har været nødt til at udstede et regulativ, så skolerne kan få dagligdagen til at fungere. Jeg håber meget, at parterne vender tilbage til forhandlingsbordet.

Ulla Maria Mortensen: Systemet virker ikke godt, når præmisserne for tilpasningsforhandlingerne ignoreres af modparten. Traditionerne er i dårlig form, når modparten forlanger et ja til sit udspil. Det kalder jeg et ultimatum. Løn og arbejdstid for erhvervsskolerne er forhandlet i 2005 i en helt anden sammenhæng og for helt andre lærere på helt andre uddannelser. Hvorfor vil Personalestyrelsen ikke lade sosu-overenskomsten løbe indtil Overenskomst 08? Svaret på det spørgsmål blafrer stadig i vinden. |

»Ser man på den samlede løn, er den faktisk bedret«

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
117 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt