Debat

Løftebrud

Finansministeren forsøger at misbruge kommunalreformen til at forringe en lærergruppes løn- og arbejdsvilkår

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Op til 28.000 kroner mindre i startløn og løntab på 80.000 kroner samlet de første fem år. Ingen sikring af den nødvendige tid til forberedelse. Ophævelse af seniorordning og fjernelse af medbestemmelsen på arbejdstidens tilrettelæggelse. Det er nogle af de centrale ændringer for lærere ved social- og sundhedsuddannelserne, hvis finansministeren kommer igennem med forsøget på at diktere området en ny overenskomst.

Der er tale om et klart løftebrud. Regeringen har besluttet, at loven om virksomhedsoverdragelse skal gælde alle medarbejdere i den offentlige sektor i forbindelse med kommunaliseringen. Det betyder, at de ansatte ved overgang til anden offentlig arbejdsgiver er sikret uændrede ansættelsesvilkår i den løbende overenskomstperiode frem til 31. marts 2008. Og statsministeren har understreget, at regeringen ikke har noget ønske om, at de overenskomstansattes løn- og ansættelsesvilkår forringes som følge af kommunalreformen. Men det er altså netop, hvad finansministeren forsøger ved sosu-områdets overgang til staten.

Egentlig burde opgaven være ganske enkel. Det handler om at transformere de nuværende løn- og arbejdstidsregler til en ny statslig overenskomst, der modsvarer overenskomsten på det amtskommunale område - og så forhandle eventuelt mere grundlæggende ændringer ved Overenskomst 08. Men det afviser finansministeren. Han forlanger i stedet, at området overgår til en overenskomst svarende til erhvervsskoleområdets. Ministeriet har allerede ensidigt dikteret disse vilkår ved nyansættelser - og samme vilkår vil i givet fald være gældende for de nuværende ansatte med overenskomstperiodens udløb.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Finansministeren hævder, at lærerne vil få samme løn og arbejdstid. Men det er direkte forkert i forhold til det område, lærerne kommer fra. Og der er ingen rimelighed i, at blot ministeren placerer skolerne under erhvervsskolelovgivningen, så kan han også pålægge lærerne områdets overenskomst. Der kan med samme logik argumenteres for, at erhvervsskolerne overgår til sosu-overenskomsten.

Finansministeren forsøger at misbruge kommunalreformen til at forringe en lærergruppes løn- og arbejdsvilkår i en situation, hvor det helt banalt handler om, at lærerne skal udføre præcis det samme arbejde som hidtil - blot med en ny arbejdsgiver. Med god grund forventer lærerne, at finansministeren kommer til fornuft, inden det bliver nødvendigt at iværksætte konflikt. De kan med rimelighed forvente, at regeringen lever op til egne løfter.

»Ministeriet har allerede ensidigt dikteret disse vilkår ved nyansættelser«»Finansministeren hævder, at lærerne vil få samme løn og arbejdstid. Men det er direkte forkert i forhold til det område, lærerne kommer fra«