Anmeldelse

Når elever får ansvar

Om glæden ved at arbejde med mål

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Antologien tager udgangspunkt i, at forudsætningen for evaluering af undervisningen, og for at eleverne lærer og kan forholde sig til egen læring, er, at der er opstillet tydelige mål, og ikke mindst at disse mål er kendte for eleverne.

Med disse forudsætninger til stede viser antologiens ti bidragydere spændende og eksemplariske beretninger om, hvordan netop deres praksis har udviklet sig og fungerer i forhold til målsætning, evaluering, logbøger og portfolio.

I forordet præsenterer antologiens redaktør Karen Leth Nielsen artiklernes forfattere og deres bidrag. En meget anvendelig oversigt i arbejdet med bogen.

De første otte bidrag er skrevet af nogle af skolehverdagens helte: Lærere, der, efter at have oplevet mangler ved egen praksis, over en årrække har udviklet egne fremgangsmåder i forsøget på at synliggøre undervisningens mål og medansvarliggøre eleverne, for at målene nås. Resultatet er blevet meget motiverede børn med en imponerende bevidsthed om egne læringsprocesser.

For lærere, der dagligt arbejder med målpræciseringer, evalueringer og portfolio, må bogen repræsentere nyttige eksempler at spejle sig i. For lærere, der står mere famlende over for disse begreber, er her en fremragende samling af eksempler på, hvordan man kan gribe arbejdet an. Formidlet af ildsjæle, der netop pointerer, at hver lærer og hver skole må finde deres egen form.

Ulla Sjørup påpeger i sin artikel, at behovet for ændrede skole-hjem-evalueringsformer presser sig på. Læs selv de interessante betragtninger.

Powered by Labrador CMS