Debat

Mobning – før var det gulvene

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jo mere fokus - jo større problem. Helt udrydde det kan man ikke. Det er naturligvis en påstand - men, men - den er efter mine erfaringer sand.

Lovgivning på området vil få en modsat effekt. Gør noget vanskeligt, ulovligt og strafbart, så bliver det ganske pludselig spændende og interessant at prøve - det havde allerede Mark Twain observeret. Manglende fokus vil lige så sikkert bevirke, at det ikke er interessant længere.

I min egen skoletid mobbede vi aldrig. Men det forekom, at vi drillede. Ejendommeligt nok fik læreren heller aldrig stress, men det forekom, at han blev træt indimellem.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Så kunne vi høre ham synge på vej til undervisningen: Lille guds barn hvorfor »skaver« du dig? På den kendte melodi.

Han var i rigt mål udstyret med humor og stor generøsitet, og han havde følgelig ingen disciplinære problemer overhovedet, men var respekteret at alle - børn som forældre.

Hans kollega, som var et yderst alvorligt og fagligt betonet menneske, havde ikke andet. Han stak vel mere end én øretæve om ugen i raseri - det var helt lovligt i de tider - men drillet blev han alligevel. Hvorfor mon?

Nej, lovgivning på området er omsonst. Det minder mest af alt om at ville forbyde al trafik, fordi så mange kommer til skade - eller ligefrem bliver dræbt. Eller se til fugleinfluenzaen, den »store farlighed«. Dødeligheden er 1:40.000.0000 på verdensplan.

Virkelig et eksempel på hysterisk overreaktion.