Jacques Blum svarer eleverne

Elevers spørgsmål viser, at de ser arabisk tv, hvor israelere for eksempel konsekvent bliver omtalt som »jøder«, mener kultursociolog Jacques Blum

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

8.-klasserne på Nørremarkskolen i Vejle har i anledning af Auschwitz-dagen stillet kultursociolog og talsmand for Det Mosaiske Troessamfund Jacques Blum en række spørgsmål. Jacques Blum mener, at nogle af spørgsmålene er skrevet af lærerne. Han synes, de fleste af spørgsmålene er gode, men nogle af spørgsmålene bekymrer ham.

»Mange skal stilles til den israelske ambassadør. Det viser, at eleverne ser Al-Jazeera og AlManar. På arabiske tv-kanaler bliver der ikke sagt israelere, der bliver sagt jahud (jøder). Dermed kommer der en sammenblanding af tingene. Jeg er ked af, at lærerne ikke har magtet at skille det ad«, siger Jacques Blum.

Han mener, at lærerne har en stor opgave, når det gælder de arabisktalende elever.

»Ungerne ser meget arabisk tv, og når vi snakker om de her emner, så skal lærerne op på mærkerne. Jeg tror ikke, de her unger vil mig noget ondt. Men jeg tror, at de er blevet blæst igennem af tv. Lærerne er ikke i stand til at forstå arabisk tv. De mangler uddannelse, så de på en kvalificeret måde kan sondre mellem, hvad der er Mellemøsten, hvad der er propaganda, hvad der er antisemitisme, og hvad der er direkte løgn«, siger Jacques Blum.

Svarene

Her er nogle af de svar, som Jacques Blum vil give eleverne på Auschwitz-dagen:

Var dine forældre i koncentrationslejr?

»Jeg hader personlige spørgsmål. Men det er et okay spørgsmål. De blev deporteret fra Tyskland i 1938. Vi nøjes med det. Jeg bryder mig ikke om at være personlig i andre sammenhænge end de private«.

Hvordan har du det med fornægtelsen af Holocaust - hvad kan man gøre mod det?

»Man skal i hvert fald ikke forbyde det. Det dur ikke. Lad dem komme frem i lyset. De skal vise, de er der. Og så skal man banke dem tilbage med facts. Det er ikke svært. Jeg bryder mig ikke om det. Det indgår i den almindelige destruktivitet. Når du har udslettet nogle, så udsletter man også mindet om dem. Hvis man forbyder det, skaber man også martyrer. Det går ikke«.

Hvad synes du om Israels forbrydelse mod palæstinenserne?

»Ring til den israelske ambassade. Jeg er ikke israeler. Jeg er dansker. Jeg er jøde. Jeg er ikke ekspert i Mellemøsten. Det har intet med Auschwitz at gøre. Jeg vil gerne mødes i et seminar, hvor vi kan diskutere det. Men ikke på Auschwitz-dagen. Jeg vil fortælle de unge mennesker, at de skal skille tingene ad«.

Hvordan er det at være jøde i Danmark?

»Det er blevet lidt mere besværligt, men det går i bølger. Man kender til antisemitisme i Danmark. Man ser det i medierne, omkring at folk ikke kan gå med kalot, og kvinderne ikke kan gå med Davidstjerne på. Småting, som er nogle tegn. Selv mærker jeg det næsten ikke. Jeg får nogle forfærdelige opringninger af nogle, der forbander mig ned i helvedet. Men det har jeg været vant til, siden jeg har været fremme i medierne. Det må man finde sig i«.

Vil du bo i Danmark resten af dit liv?

»Det har jeg forestillet mig. Det, eleverne tænker på, er, at hvis det bliver slemt at være jøde i Danmark, vil jeg så flytte mig? Det vil jeg ikke. Så vil jeg bekæmpe dem, som prøver at genere mig«.

mbt@dlf.org