Nu bor den gamle gårdvagt ud til skolegården

Når pensioneret lærer Bendt Øster­gaard kigger ud af sit stuevindue, ser han ned på den skolegård, hvor han i 43 år var gårdvagt. Skolen er bygget om til kulturcenter og lejligheder

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra sin altan skuer 77-årige Bendt Østergaard ud over sin arbejdsplads gennem 43 år. Han var lærer på Hadsund Skole og passede i alle årene tjansen som gårdvagt.

Lærere og elever tog en helt ny skole i brug i 2004. Siden har håndværkere bygget de tre fløje omkring den gamle skolegård om til kulturcenter med koncertsal i aulaen, biograf i svømmehallen og bibliotek på lærerværelset. I resten af skolen er indrettet 62 lejligheder.

»Jeg kan ikke huske, om jeg har undervist i præcis min egen lejlighed, men det har jeg sandsynligvis«, siger Bendt Østergaard.

Han var gået på pension, da eleverne for sidste gang myldrede ud af skolen for snart tre år siden. Men selv om parcelhuset var blevet for stort til ham og konen, havde de ingen planer om at slå sig ned på hans gamle arbejdsplads.

»Jeg har haft mange fysiktimer, så jeg sagde i spøg, at jeg ville flytte ind i fysiklokalet. Men det var først, da jeg så, at der skulle bygges altaner på lejlighederne, at vi blev enige om at søge en af dem. Altaner sender ikke ligefrem et signal om skole«, fortæller Bendt Østergaard.

Han har kun haft lejligheden i få måneder, men finder sig allerede godt til rette.

»Når jeg ser over på den modsatte fløj, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at her har været skole. Men håndværkerne har haft en heldig hånd, for det ligner ikke længere en skole«.

Murene, der før var af røde sten, er nu beklædt med lyse plader, og der er rullet græs ud i skolegården.

»Her er også mere fredeligt, end da jeg var gårdvagt«, siger Bendt Øster­gaard og kommer i tanke om en lille pige, som engang spurgte, hvad han egentlig lavede i timerne.

»Hun troede, jeg vadede rundt i skolegården hele dagen«, smiler han.

Træer overlevede en gang mere

Selv om Bendt Østergaard kan glemme i dagligdagen, at han bor på sin gamle skole, bliver han mindet om det, når han en sjælden gang skal i kælderen.

»Der står 'depot' og 'kontrolrum' på nogle af dørene, og i det gamle formningslokale står der skolemøbler, som jeg kan kende fra dengang. Men i lejligheden er der ingen spor af skolen«.

Det er minimalt, hvad der er blevet revet ned under ombygningen. Selv to store træer i skolegården har fået lov at blive stående. Men det var tæt på, at Bendt Østergaard aldrig havde fået dem at se.

»Da skolen blev udvidet med vores fløj omkring 1950, gik to håndværkere pludselig i gang med at fælde birketræet. Heldigvis kom skoleinspektøren til, råbte dem an og fik det stoppet. Det var før min tid, men man kan se mærket efter saven endnu«.

Bendt Østergaard er ikke den eneste gamle gårdvagt, der nu har bopæl på den tidligere skole. 80-årige Svend Aage Bach bor der også.

»Jeg har mange gode minder herfra, og nogle af mine gamle elever kommer hos mig som hjemmehjælp. Det er skønt«, siger Svend Aage Bach.

Den gamle sløjdlærer nåede ikke at tænke over, om det var en god idé eller ej at flytte ind på den gamle arbejdsplads.

»Det gik stærkt med at få solgt mit husmandssted, så jeg skulle bare have et sted at bo«, fortæller Svend Aage Bach, der var lærer på skolen i 20 år.

Det er bestemt en fordel at bo på en skole, hvor den ene fløj er indrettet som kulturcenter, understreger Bendt Østergaard.

»Nu kan vi gå i biografen uden at tage overtøj på«.

folkeskolen@dlf.org

Nedlagte skoler bliver brugt til ...

Der lyder stadig ABC-sange i mange af de folkeskoler, der er blevet nedlagt de seneste fem år. Bygningerne lægger nu hus til friskoler.

Andre skoler bliver brugt til børnehave, kulturhus, kursusejendom, fjernlager for kommunen, gymnasium, medborgerhus, kommunale kontorer, heldagsskole, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og vidtgående specialundervisning.

Andre igen står tomme. De færreste lider samme skæbne som Østerlundskolen i Nordborg. Den blev jævnet med jorden på grund af vand- og svampeskader og dårligt byggeri. I dag er området udlagt til park.

I Esbjerg vil man bygge et specialplejecenter i forlængelse af den nedlagte Sædding Skole, der i dag bruges til socialforvaltningens afdeling for sygedagpenge og til en gruppe elever med Aspergers syndrom. I Varde vil en privat investor bygge lejligheder og butikker i Sct. Jacobi Skole, når lærere og elever til sommer forlader den nedslidte byskole til fordel for en helt ny skole.

Powered by Labrador CMS