Anmeldelse

Herman Bang

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er dejligt, at forlagene er i fuld gang med at støve alle vore gamle klassikere af, så kanonen kan fremstå ny og skinnende for de nuværende og de kommende generationer af læsere. Denne gang er vi nået til den impressionistiske forfatter og journalist, Herman Bang, der sættes ind i en sammen­lig­ning med et digt af Tove Ditlevsen og en novelle af Helle Helle. Således kommer teksterne i an­tologien til at fremstå i temaer om afsked, livets vendepunkter, kærlighed, illusioner og om både det sagte og det usagte.

Det særlige ved Herman Bangs forfatterskab har altid været hans antydninger af noget, som ikke kan siges, eller noget, som gør ondt, hvis det siges. Det er næsten et feminint forfatterskab, som fint går i spænd med Tove Ditlevsens og Helle Helles. Eleverne føres ved hånden ind i genrekendskab, synsvinkelforhold, personbeskrivel­ser og andet inden for tekstforståelse. Der er godt baggrundsstof om forfatteren, litteraturen, tiden og tidens stil. Desuden er det bare så godt, når teksterne sammen­stilles med for eksempel Helle Hel­les tekst, hvor man kan se, hvor beslægtede de er i måden at beskrive på.

Der er mange gode elevopgaver i bogen, som lige er til at gå til, og der er også en kort lærervejledning samt forslag til videre læsning. Jeg kan rigtig godt lide de forskellige billeder fra en svunden tid, der er velegnede at foretage billedbeskrivelser og sammenstillinger efter. Det sætter nogle meget konkrete bil­led­er på Herman Bangs noveller og beskrivelser af København, der godt kan virke abstrakte på unge i dag.